Перейти до вмісту
Главная страница » Визнати кредитний договір недійсним

Визнати кредитний договір недійсним

о признании кредитного договора недействительным
БАНК НЕ МАЄ ПРАВА ЗТЯГУВАТИ КОМІСІЮ ЗА ВИДАЧУ КРЕДИТУ, А ТАКОЖ ПРИХОВУВАТИ ВІД КЛІЄНТА РЕАЛЬНУ ВАРТІСТЬ КРЕДИТУ ТА ІНШІ УМОВИ, А МЕТА І ПРЕДМЕТ ПОЗОВУ ПОВИННІ БУТИ ВИЗНАЧЕНІ ПРАВИЛЬНО, ЩОБ НЕ СПРИЧИНИТИ ВІДМОВУ
 
Непоодинокими є випадки, коли банки зобов’язують клієнтів оплачувати комісію за видачу кредиту. І не всі клієнти, при цьому, знають, що така вимога банку є неправомірною. Проте на шляху до отримання кредитних коштів клієнти, як правило, погоджуються з усіма умовами банку та підписують всю необхідну документацію.
 
Так, позивач звернувся до суду із позовом до банку та проханням про визнання кредитного договору недійсним. Свої аргументи для цього позивач виклав наступним чином:
 
1. У кредитному договорі відсутня інформація про те, як розподіляється щомісячний платіж: тіло кредиту, відсотки за користування тощо, а також відсутня інформація про повну (кінцеву) вартість кредиту та реальну процентну ставку. Відповідно, це приховування істотних умов договору можна розглядати як навмисний обман позивача з боку банку і, відповідно, як підстави для визнання кредитного договору недійсним.
 
2. У кредитному договорі також присутня сума в якості комісії банку, що є неправомірним згідно з п. 3.4 Правил надання банками інформації споживачу, а банк не має права стягувати комісію за видачу та обслуговування кредита (згідно з п. 3.6 цих Правил)
 
Також позивач просив суд зупинити виконання рішення Апеляційного суду, який відмовив йому у проханні визнати кредитний договір недійсним. Своє прохання мотивував наступним: банк продав іншій особі неіснуючий борг позивача за кредитним договором, який був повністю погашений. Також банк відмовився назвати позивачеві суму цього неіснуючого боргу. Дані дії банку порушили права позивача, а новий кредитор навіть не має банківської ліцензії. Проте суд відмовив позивачу у задоволенні цієї вимоги, посилаючись на те, що не побачив підстав для зупинення виконання рішення апеляційного суду. У зв’язку із тим, що не були надані докази, які б підтверджували необхідність цього.
 
А ось один із пунктів кредитного договору, в якому було зазначено комісію банку за видачу та обслуговування кредиту, суд визнав недійсним, аргументуючи тим, що банк не мав права стягувати цю комісію. Але відмовив позивачу у визнанні недійсним всього договору.
 
Таким чином, досить важливим є скласти позовну заяву правильно та правильно вказати в ній, про що просять, та з якою метою. А неправильне складання позовної заяви може спричинити відмову, як може спричинити відмову і недостатня доказова база або її відсутність.

Адвокат по спорам з мфо (по мікрокредитам та онлайн кредитам)