Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » Визнати припиненим договір кредиту

Визнати припиненим договір кредиту

приостановить кредитный договор
Чи можливо визнати в судовому порядку припиненим договір кредиту, погашений за рахунок депозитів в цьому ж Банку шляхом укладання договору поруки (в якому також перебувати тимчасова адміністрація ФГВФО)?
 
Під час процедури введення тимчасової адміністрації та ліквідації банку, уповноважена особа фонду гарантування Вкладів, має повноваження своїм наказом віднести ту чи іншу угоду до нікчемною, і навіть якщо внаслідок даної угоди Банк отримав грошові кошти, вимагати знову здійснити оплату (наприклад за кредитним договором).
У такому випадку слід керуватися п. 7 ч. 3 ст. 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», згідно з яким договір укладений Банком є нікчемним, умови якого передбачають платіж або передачу іншого майна з метою надання переваг окремим кредиторам.
 
Як вбачається з вищевикладеного, договір поруки містить в собі умови, згідно з яким зобов’язання Позичальника за кредитним договором щодо повернення кредитних коштів будуть виконані Поручителем. Банк же за таким договором не приймає зобов’язань взагалі, а навпаки – отримує погашення зобов’язань в свою користь. Тобто у Банку відсутні несприятливі наслідки, як погіршення фінансового стану Банку або зниження його платоспроможності, так як з Банку грошові кошти не були виведені.
 
У такому випадку можливо в судовому порядку визнавати протиправними дії Банку в особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо визнання нікчемними договору поруки та подання відповідного повідомлення про нікчемність договору поруки, подачі позову до суду щодо визнання кредитного договору припиненим внаслідок його належного виконання.

Адвокат по спорам з мфо (по мікрокредитам та онлайн кредитам)