Перейти до вмісту
Главная страница » ЛІЗИНГОДАВЕЦЬ ЗАБИРАЄ МАЙНО — ДОПОМОГА АДВОКАТА

ЛІЗИНГОДАВЕЦЬ ЗАБИРАЄ МАЙНО – ДОПОМОГА АДВОКАТА


Потреба господарських товариств та підприємців у різноманітному обладнанні робить конче популярними послуги лізингу як для різноманітного виробничого обладнання для промислового виробництва, сільського господарства, транспортних засобів, іншого обладанання для здійснення господарської діяльності. Лізингодавцями є Банки та інші фінансові установи, що мають ліцензію на надання фінансових послуг.


Як правило, проблема полягає в тому, що нерідко Лізингодавцями так складаються договори лізингу, що можуть допускати їх неоднозначне тлумачення та нараховувати Лізингоотримувачу зайви платежі, що дає право Лізингодавцем вимагати достроково всієї суми за договором, нарахування штрафних санкцій та головне – забирати у Лізингоотримувача майно, передане у лізинг. А враховуючи те, що часто договорами передбачено перехід права власності на об’єкт лізингу від Лізингодавця до Лізингоотримувача, часто недобросовісні Лізингодавці здійснюють безпідставні грошові нарахування Лізингоотримувачу та (або) звинувачують в інших формальних порушеннях договору лізингу, що дає підстави відмовитися від договору та вимагати повернення об’єкту лізингу на підставі виконавчого напису нотаріуса.


Що робити в такому випадку Лізингоотримувачу, який не здійснював жодних порушень договору лізингу та сумлінно виконвував свої грошові зобов’язання ?


Норми Закону «Про нотаріат» передбачають, що виконавчий напис вчиняється виключно по безспірним вимогам, тобто нотаріус має перевіряти обгрунтованість вимог Лізингодавця (що здійснюється далеко не завжди). Однак, об’єктивна обставина штучного завищення грошових вимог Лізингодавця може потягти наступне скасування виконавчого напису нотаріуса в судовому порядку.


В такому випадку, Лізингоодержувачу з метою належного захисту своїх прав необхідно подавати до Лізингонадавача позов про зобов’язання перерахунку суми грошового зобов’язання. Остання практика Верховного Суду вказує що це є належним та ефективним способом захисту порушених прав, що буде вимагати від Лізингонадавача проведення належного розрахунку сум по лізинговим платежам і буде підставою для скасування виконавчого напису нотаріуса про повернення об’єкту лізингу.