Перейти до вмісту
Главная страница » ЮРИСТ З ОФОРМЛЕННЯ ПЕНСІЇ СПИСОК 2

ЮРИСТ З ОФОРМЛЕННЯ ПЕНСІЇ СПИСОК 2

З метою соціального захисту громадян, які працюють у шкідливих умовах за списком 2, передбачена пільга у вигляді дострокового виходу на пенсію, умови яких передбачені п. б ст. 13

Закону Про пенсійне забезпечення –
для чоловіків -досягнення 55 років для чоловіків, загальний стаж не менше 25 років та не менше 12 років і 6 місяців роботи за списком 2
для жінок – досягнення 50 років, загальний стаж не менше 20 років та не менше 10 років роботи за списком 2.

Дещо менш сприятливі для громадян умови виходу на пенсію за списком 2 передбачає п. 2 ч. 2 ст. 114 Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування –
Для чоловіків – досягнення 55 років, наявності страхового стажу не менше 30 років та не менше 12 років 6 місяців роботи за списком 2
Для жінок – досягнення 55 років, наявності страхового стажу не менше 25 років та 10 років роботи за списком 2

На які з цих умов орієнтуватися громадянину ?

Звісно, при оформленні пенсії за списком 2, органи Пенсійного фонду з метою заощадження коштів будуть застосовувати більш невигідні для громадянина умови виходу для пенсії, – тобто умови, викладені у п. 2 ч. 2 ст. 114 Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Якщо громадянину такі умови виконати буде неможливо ? – наприклад у громадянина 25 років стажу, а не 30 ? жінка звертається до пенсійного фонду з метою оформлення пенсії за списком 2 у 50 років та маючи 25 років стажу ?
Отримавши відмову Пенсійного фонду, необхідно буде звертатися до суду, бо як склалася судова практика при розгляді відмов органів Пенсійного фонду в призначенні пенсії за списком 2, також з врахуванням судової практики Європейського Суду з прав людини, суди повинні застосовувати закон в більш сприятливе для громадянина тлумачення. Тобто при судовому оскарження суди мають застосовувати норми Закону Про пенсійне забезпечення.
При оформленні пенсії за списком 2, важливо врахувати, що органи Пенсійного фонду виносять багато відмов в призначенні такої пенсії.

Що може бути підставою для відмови в призначенні пенсії за списком 2 ?

Це може бути відсутність уточнюючих довідок, які необхідні на думку Пенсійного фонду;
Відсутність пільгового стажу;
Відсутність загального стажу;
Відсутність атестації робочого місця;
Відсутність внесків на пенсійне страхування;
Некоректний запис професії в трудовій книжціВсі вищезазначені підстави будуть законними лише з точки зору Пенсійного фонду. Так – відмова в призначенні пенсії за списком 2 через відсутність пільгової довідки буде безпідставною якщо в трудовій книжці буде вказано відповідну професію, що передбачена списком 2.

Іноді органи Пенсійного фонду бракують громадянину загальний стаж через записи в трудовій книжці – підпис не той, печатка не та, коду немає або наказу немає та інш.. Однак ця підстава незаконна, так як такі недоліки трудової книжки не спростовують сам факт здійснення роботи громадянина.
Некоректний запис в трудовій книжці також часто стає підставою для винесення відмов в призначенні пенсії за списком 2. Наприклад, професія зварювальника в трудових пишуть електрогазозварник, газоелектрозварювальники та інш. В подальшому Верховний суд вирішив, що це є одна і таж професія, що передбачена списком 2 у шкідливих умовах.
Тобто, якщо органами Пенсійного фонду виносяться близько 90 % відмов в призначенні пенсії за списком 2, адміністративні суди 90 % таких відмов Пенсійного фонду скасовують та зобов’язують призначити пенсію.

Які професії дають право вийти на пенсію за списком 2 ?

Робітники, електрики, майстри, робітники, монтери зайняті на різноманітних виробництвах -відкриті кар’єри, шахти, рудники, металургійне виробництво чорних та кольорових металів, трубне та хімічне виробництво, інші професії та виробництво, передбачені списком 2.

Які документи можуть знадобитися для оформлення пенсії за списком 2:

Трудова книжка;
Військовий квиток (при наявності);
Уточнюючі довідки підтвердження пільгового стажу за списком 2 ( при наявності);
Документи про проведення атестації робочого місця (при наявності);
Інші документи на підтвердження стажу за списком 2 та стажу ( накази, довідки, листи) при наявності.