Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » Неотримання послуги теплопостачання

Неотримання послуги теплопостачання

неотримання послуги теплопостачання
НЕУКЛАДЕННЯ ДОГОВОРУ ТЕПЛОЕНЕРГО ЗІ СПОЖИВАЧЕМ ТА НЕОБГРУНТОВАНІСТЬ РОЗРАХУНКУ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ МОЖЕ БУТИ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ВІДМОВИ В ПОЗОВІ ПРО СТЯГНЕННЯ ЗАБОРГОВАНОСТІ ПО ТЕПЛОПОСТАЧАННЮ
 
Аналізуючи норми законів, які регулюють питання теплопостачання, потрібно звернути увагу, що така послуга надається на договірної основи. Такі договори також можуть і не на індивідуальній основі (тобто так званий договір приєднання). Однак, довільність форми таких договорів обмежена законом і не є безмежною.  У постачальника теплової енергії існує обов’язок надати споживачеві договір для укладання.
У разі невідповідності направленого постачальником теплової енергії договору до типового договору, споживач має право не укладати такий договір та заявити свої заперечення у місячний строк. Також у межах укладеного договору на підставі типового договору споживачем можуть бути заявлені претензії щодо неотримання послуги теплопостачання або отримання неякісної послуги.
Але якщо споживач отримає від постачальника теплової енергії договір і не заявить жодних заперечень, надалі таку бездіяльність можливо буде тлумачити як згоду споживача з усіма умовами договору. 
У разі виникнення спірних ситуацій на користь споживача необхідна буде фіксація (в т.ч і за допомогою актів-претензій) надання постачальником теплової енергії неякісних та (або) послуг не в повному обсязі.
Невідповідність договору на теплопостачання умовам типового договору може також кваліфікуватися як зловживання монопольним становищем, ущемлення інтересів споживачів та має вимагати втручання Антимонопольного Комітету.
За наявності претензій постачальника теплової енергії, повинні бути в наявності відомості про порядок розрахунку боргу, дані будинкового та квартирного лічильника та підписані акти про отриману теплову енергію, розрахунок теплової енергії відповідно до площ нерухомості, та не містити якихось епізодичних (вибіркових) ) відомостей.
За відсутності таких даних претензії постачальника теплової енергії будуть безпідставними.