Перейти до вмісту
Главная страница » ЯК ПЕРЕРАХУВАТИ НАРАХУВАННЯ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ТА ІНШІ КОМУНАЛЬНІ ПЛАТЕЖІ

ЯК ПЕРЕРАХУВАТИ НАРАХУВАННЯ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ ТА ІНШІ КОМУНАЛЬНІ ПЛАТЕЖІ

При отриманні платіжок за житлово-комунальні послуги з постійно зростаючими показниками для оплати, Споживачу потрібно бути пильним та не допускати Виконавцями комунальних послуг безпідставних нарахувань за житлово-комунальні послуги.

Яким чином можуть виникнути безпідставні нарахування за житлово-комунальні послуги ?

1. Нарахування плати за житлово-комунальні послуги без врахування засобів комерційного обліку відповідної житлово-комунальної послуги.За умови встановлення відповідних засобів комерційного обліку такий облік Виконавцем комунальних послуг просто ігноруються ! Самі розповсюдженні посилання при цьому -що Споживач не передавав відповідні показання комунальних послуг ! Однак Закон  Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання такі маніпуляції Виконавців комунальних послуг значно ускладнив, так як зобов’язав їх також знімати показники з засобів обліку в присутності споживача ! Особливо велике бажання виникає у Виконавців послуг по тепловій енергії не брати показники лічильника нібито з огляду на незаконність їх встановлення. Однак незаконність такої практики Виконавців підтвердив навіть Верховний Суд у своїх рішеннях.

2. Застосування недійсних тарифів при нарахуванні комунальних платежів. Закон Про Житлово-комунальні послуги встановлює кілька джерел формування цін на житлово-комунальні послуги – органи державної влади ( Національна комісія що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг), органи місцевого самоврядування, ОСББ, домовленість сторін. Дуже часто при розгляді справ судами з’ясовується, що Виконавець послуги не може пояснити обгрунтованість ціни, зазначену в комунальному платежі. Також слід зазначити, що самі рішення державного органу або органу місцевого самоврядування про встановлення відповідного тарифу може бути скасований в судовому порядку. Але Виконавець послуги може про це Вам забути повідомити !

3. Однак нарахування комунальних платежів можуть здійснюватися Виконавцями послуг взагалі без надання послуг ! Може не надаватися теплопостачання та (або) постачання гарячої води, не надаватися послуги утримання будинку та прибудинкової території, вивіз сміття, відсутності працівників (що актуально для ЖБК та ОСББ). Споживачу у такому випадку бажано оформлювати акт-претензію відповідно до Закону Про житлово-комунальні послуги, однак такі нарахування комунальних платежів також можливо доводити і іншими доказами. Однак іноді для доведення бездіяльності Виконавця комунальних послуг доводиться проводити судову експертизу. Но це зробити для зменшення безпідставних нарахувань за житлово-комунальні послуги безумовно необхідно !

З практики необхідно зазначити, що більш гостре питання нарахування безпідставних комунальних платежів стоїть в Житлових комплексах, що обслуговують приватні ЖЕК будівельних компаній. Незрозумілість та необгрунтованість тарифів в таких випадках буває просто величезна. Непоступливість та нахабність поведінки таких приватних ЖЕКів робить необхідність звернення до суду просто необхідною.
 
Як підготувати позов в таких випадків, яку норму права слід застосувати, як потрібно кваліфікувати дії Виконавця послуг з правової точки зору – звернення до нас зробить вирішення цього питання зрозумілим та передбаченим.