Перейти до вмісту
Главная страница » ЯК ОТРИМАТИ ДЕБІТОРСЬКУ ЗАБОРГОВАНІСТЬ

ЯК ОТРИМАТИ ДЕБІТОРСЬКУ ЗАБОРГОВАНІСТЬ

Вами поставлено клієнту товар або надано певні послуги, але оплати за це Вам не поступило ? Або Ви оплатили товар, який Вам не поставлено ? За таких обставин у  підприємства, організації і навіть держави виникає дебіторська заборгованість перед Вами.

Отже, у процесі здійснення господарської діяльності, суб’єкти господарювання, а саме ТОВ та ФОП найчастіше зустрічаються з таким проблемами як затримка оплати за виконані роботи, чи надані послуги. Не рідкість – повна або часткова відмова контрагентів від виконання прийнятих на себе зобов’язань.

         Стягнення (погашення) такої заборгованості потребує специфічних знань у різних галузях права, в залежності від того у зв’язку із чим виникла дебіторська заборгованість і Вам не обійтись без спеціалістів –адвокатів АБ «Ткачук і партнери».

 

ЩО ТАКЕ ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ

 

Дебіторську заборгованість- це рахунки до одержання (Accounts Receivable) — суми, які нараховуються підприємству  від покупців за товари або послуги, продані в борг.

Інакше можливо сказати, що дебіторська заборгованість – це борги компаній, фізичних осіб чи держави перед підприємством. Наприклад, якщо підприємство оплатило замовлений товар, а виконавець його не доставив, то він має дебіторську заборгованість. І навпаки, дебіторська заборгованість –це сума, що підлягає сплаті підприємством за товари та послуги, які вже поставлені клієнту, але не оплачені.

ВИДИ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ

         Дебіторську заборгованість можливо класифікувати:

1.     За способом погашення:

     – Грошова – погашається коштами у певній валюті.

Товарна – погашається товарами, послугами чи роботами.

2За строками погашення:

Нормальна або звичайна – якщо час на сплату боргу ще не настав.      

Сумнівна – сторона не виконала зобов’язання у зазначені в договорі строки і не надала жодних гарантій на подальше їх виконання.

Безнадійна – підпадає під впевненість, що борг не буде повернено, або за якою минув строк позивної давності.

 

РІЗНИЦЯ МІЖ ДЕБІТОРЬКОЮ

ТА КРЕДИТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ

 

Кредиторська заборгованість – це борг компанії перед юридичними чи фізичними особами. Кредиторська заборгованість зобов’язує компанію надати послуги, поставити товар чи виплатити кошти контрагенту.

Якщо простіше, то кредиторська заборгованість – це відповідальність підприємства перед контрагентами, а дебіторська – відповідальність контрагентів перед підприємством.  Також до кредиторської заборгованості відносяться і кредити.

Наприклад, дебіторська заборгованість – це передплата контрагенту за надані послуги, позика співробітнику, а кредиторська заборгованість – це заборгованість по кредиту перед банківською установою, невиплата контрагенту за надані послуги та ін.

 

ЯК МОЖЕ ВИНИКНУТИ ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ

 

Дебіторська заборгованість може виникнути з багатьох підстав. Найбільш розпосвюдженою ситуацією, коли виникає дебіторська заборгованість, коли, наприклад, контрагент відкриває магазин продовольчих товарів і домовляється з постачальниками про виплату по факту його реалізації. В цьому випадку контрагент має дебіторську заборгованість перед підприємствами – постачальниками.

Із досвіду адвокатів нашого Бюро можна зазначити, що багато компаній мають дебіторську заборгованість. Однак, якщо контрагенти перевірені на надійність, то переживати не потрібно, проте, варто детально вивчати питання боргів, щоб вони не стали безнадійними.

Звичайно, причини невиконання Вашим контрагентом своїх зобов’язань можуть бути дуже різними. Передбачити всі негаразди, які виникнуть в майбутньому, неможливо. Однак необхідно на початковому етапі проаналізувати майбутні господарські відносини з контрагентом, щоб завчасно посилити можливі «слабкі місця».

Якщо відкинути всі непередбачувані обставини, частіше за все майбутні проблемні заборгованості виникають з двох причин: ненадійний контрагент та неякісне закріплення умов співпраці в договорі.

 

ДОПОМОГА АДВОКАТІВ  АБ «ТКАЧУК І ПАРТНЕРИ» ПІДПРИЄМСТВАМ, ПЕРЕД ЯКИМИ Є ДЕБІТОРСЬКА ЗАБОРГОВАНІСТЬ ПОЛЯГАЄ :

ПОПЕРЕДЖЕННЯ ВИНИКНЕННЯ БОРГУ

Перед заключенням договору з контрагентом важливо впевнитися, що в нього хороша репутація, тому неодмінно потрібно перевірити його історію співпраці з іншими компаніями. З цією метою подається запит на актуальний баланс партнера та вираховуються наступні коефіцієнти:

1.Коефіцієнт швидкої ліквідності

2.Коефіцієнт поточної ліквідності

Для визначення платоспроможності контрагента, необхідно вирахувати ці два коефіцієнти за три дати звітності. Це дозволить зрозуміти наскільки клієнт платоспроможний.

Що стосується укладення догвору, то в ньому необхідно узгодити усі істотні умови і зокрема, строки виконання зобов’язання, правила відстрочення платежів (на який строк, під які проценти тощо).

 

ЗАХОДИ ЩОДО ВИПЛАТИ БОРГУ

 

Робота адвоката з боржниками передбачає:

Письмове нагадування про заборгованість;

-Досудова претензія;

Звернення до суду.

Якщо у першому етапі може брати участь представник підприємства, то два останні етапи слід доручити виключно фахівцю у галузі права-юристу нашого Бюро.

 

ПРИМУСОВЕ СТЯГНЕННЯ ДЕБІТОРСЬКОЇ ЗАБОРГОВАНОСТІ

 

Примусове повернення (стягнення) дебіторської заборгованості відбувається у судовому порядку.

В цьому випадку порядок дій адвоката наступний: збір документації, пред’явлення претензії, якщо вона передбачена договором, підготовка та подача позову, участь в засіданнях, винесення рішення на користь кредитора.

 

Якщо боржник-фізична особа або ФОП оголосили себе банкрутом відбувається  спеціальна процедура — судове стягнення дебіторської заборгованості при банкрутстві фізособи, порядок якої:

суд оголошує позичальника банкрутом (за його заявою) та призначає арбітражного керуючого;

протягом 30 днів висувають вимоги;

далі протягом 120 днів арбітражний керуючий разом з стягувачем розробляють схему внесення виплат та затверджують її в суді;

якщо боржник не погашає її згідно до плану реструктуризації, його майно продається, а виручені активи розподіляються між зацікавленими сторонами.

За аналогічною схемою відбувається стягнення дебіторської заборгованості при ліквідації юрособи, але план погашення зобов’язань розробляє ліквідаційна комісія, яка описує та реалізує активи підприємства, а виручені кошти розподіляє між стягувачами, які подали вимоги і підтверджують наявність невиконаних зобов’язань.

Звертаємо увагу, що окрім заборгованості можливе стягнення пені, інфляційних витрат та 3 відсотків річних за прострочення виконання зобов’язання.

При цьому адвокати нашого Бюро проконтролюють  реальне виконання та отримання боргу клієнтом у повному обсязі.

 

СПИСАННЯ БОРГУ

 

У випадку, якщо борг стягнути не вдається, його необхідно списати, або ж борг недостатньо великий, і звертатися до суду немає сенсу. В цьому випадку має бути одна з умов:

Організація боржника ліквідована, або її визнано банкротом;

Строк позовної давності закінчився;

На основі акту державного органу або постанови суду борг визнано безнадійним.

Якщо борг не вдається стягнути, підприємство має право його списати на витрати та зменшити податок на прибуток.

 

Звертаємо увагу, що кожна ситуація індивідуальна, а в кожному окремому випадку потрібно досконало і ретельно опрацювати правову позицію. Аналіз і підготовка справи, тактика черговості подання доказів, аналіз перспективи подачі зустрічної позовної заяви протилежною стороною і багато інших нюансів, які виникають при вирішення питанння стягнення дебіторської заборгованості в судовому порядку. При цьому, особливе значення має подача клопотання про забезпечувальні заходи – накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на розрахунковому рахунку боржника, його майно і інші активи.

Своєчасно та оперативно реагувати на будь-який поворот подій під час судового розгляду справи про стягнення дебіторської заборгованості – це перевага професійних адвокатів АБ «Ткачук і партнери».

 

 

Отже, якщо у Вашого контрагента виникла дебіторська заборгованість перед Вами, адвокати АБ «Ткачук і партнери» допоможуть клієнту стягнути не тільки суму боргу але і штрафні санкції за прострочення виконання зобов’язання.