Перейти до вмісту
Главная страница » ЯК АДВОКАТ МОЖЕ ДОПОМОГТИ ПЕРЕРАХУВАТИ ПЕНСІЮ

ЯК АДВОКАТ МОЖЕ ДОПОМОГТИ ПЕРЕРАХУВАТИ ПЕНСІЮ

Всі пенсіонери, що отримують пенсію, рано чи пізно стикаються з питанням, чи розрахована їхня пенсі з часу призначення чи останнього загального перерахунку відповідно набутому особою стажу та (або) заробітку, та чи вірно застосовано середній показник заробітної плати.

Згідно якого документа можливо побачити здійснений Пенсійним фондом нарахування пенсії ?

Таким документом є Розпорядження про призначену пенсію з алгоритмом розрахунку та заробітку ( алгоритм розрахунку та заробітку -це додаток до розпорядження з розрахованою заробітною платою та застосованим середнім показником заробітної плати), де особа може взяти в будь-якому управлінні Пенсійного фонду.

В цьому документі буде зазначено загальний розмір пенсії, доплати до неї, прорахований Пенсійним фондом розмір трудового (страхового) стажу та роки трудового ( страхового) стажу взяти для розрахунку, заробітна плата, яка бралася для розрахунку та її оптимізації (покращення) Пенсійним фондом, показник середньої заробітної плати, який застосовувався Пенсійним фондом при призначенні або перерахунку пенсії.

Тобто є три основні складові, що можуть вплинути на розмір пенсії -стаж, заробітна плата та середній показник заробітної плати.

Чому Пенсійним фондом може не повністю враховуватися стаж при обчисленні пенсії ?

По перше, велику частину спірних питань щодо трудового (страхового) стажу становить практика Пенсійного фонду неврахування записів трудової книжки ( невірні записи, інший колір ручки, помилки, відсутність наказів, відсутність кодів на печатках, печатки УРСР) та інших документів, що підтверджують трудовий (страховий) стаж – довідки, накази, листи.
Однак при судовому розгляді визначальним буде сам факт зайнятості особи на певній посаді у відповідний період, а не всі формальні недоліки відповідних записів.

Другу частину становить неврахування стажу через відсутності сплати Роботодавцем страхових внесків. Зазвичай, Пенсійний фонд у такому випадку зі 100 % вірогідністю такий стаж зараховувати не буде. Однак Суди вважають по іншому, тому після звернення до суду такий стаж буде зарахований, так як не сплата страхових внесків Роботодавцем не звільняє його від обов’язку здійснити таку сплату ( є податковим боргом по ЄСВ), та не може позбавити працівника права на врахування такого стажу.

Третя частина становить практика Пенсійного фонду що полягає у навмисному ігноруванні спеціальних правил обрахування страхового стажу в кратності – це особи зі стажем за списком № 1 шкідливих умов праці ( рахується в подвійному розмірі), деякі медичні працівники згідно ст. 60 Закону Про пенсійне забезпечення, працівники що працювали в районах Крайньої півночі. Також пільгове обчислення стажу передбачене для ліквідаторів аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії та військовослужбовцям ( за умови розрахунку пенсії відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Серед підстав для неврахування стажу у кратності Пенсійний фонд як правила зазначає не визнання за особою права на пенсію за № 1 шкідливих професій, власне тлумачення правових підстав для врахування кратності ( втрата чинності ст. 60 закону Про пенсійне забезпечення) та інші зловживання Пенсійного фонду.

При розрахунку заробітної плати для пенсії можна зустріти наступні випадки:

Неврахування заробітку до липня 2000 року. Як правило, Пенсійний фонд відмовляється здійснювати перерахунок пенсії посилаючись на те, що неможливо перевірити достовірність та обгрунтованість видачі такої довідки. Однак Суди вважають, що якщо спірний період підтверджений відповідним записом у трудовій книжці про стаж, такі довідки підлягають врахуванню Пенсійним фондом.
Коефіцієнт заробітку є складовою сум коефіцієнтів заробітної плати, і максимальний результат можливий досягненням найвигіднішою оптимізації заробітної плати. Однак проведена оптимізація пенсійним фондом не завжди є вигідною для пенсіонера та її можливо додатково перевірити.

Середній показник заробітної плати також потрібно пильно перевіряти при проведенні призначенні чи перерахунку пенсії. Доволі часто виникає спірні питання при призначенні іншого виду пенсії (наприклад особа перебувала на пенсії за вислугу років або за списком 1 чи 2 шкідливих професій, а хоче отримати пенсію за віком). Із-за того, що новий показник буде більше, та відповідно пенсія буде більше, Пенсійний фонд завжди намагається застосувати особі менший показник середньої заробітної плати. Така ж спірна ситуація, коли наприклад після припинення пенсії по інвалідності, особа знову отримає новий МСЕК, то пенсія їй має знову призначатися ( із застосуванням нового збільшеного показника середньої заробітної плати).

Вчасно виявлені розбіжності дозволять припинити зловживання Пенсійного фонду з вашою пенсію та поновити законність Вашого розміру пенсії !

Що потрібно для прорахунку Вашої пенсії:
Нам потрібно Довідка Ок 5, розпорядження про призначену пенсію з алгоритмом розрахунку та заробітку ( це берете в Пенсійному фонді), копія трудової книжки, довідка про заробітну плату до 2000 року ( при наявності), відомості про навчання та декрет, військову службу.
Як показує практика, різниця при правильному прорахунку пенсії може сягати кілька тисяч гривень, і дані суми цілком можливо повернути після звернення до суду.