Перейти до вмісту
Главная страница » Стягнення збитку з Митної служби

Стягнення збитку з Митної служби

Задержали груз на таможне
ПРИ БЕЗПІДСТАВНОЙ ТА ТРИВАЛОЙ ЗАТРИМКИ ВАНТАЖУ МИТНИМИ ОРГАНАМИ, ЗБИТКИ МОЖЛИВО БУДЕ СТЯГНУТИ З ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ
При переміщенні вантажів через державний кордон, внаслідок незаконних дій Митних органів, у учасників ринку вантажних перевезень можуть виникати складності у вигляді безпідставної затримки вантажу и виникнення в зв’язку з цим збитків.  Боротися з такими діями досить складно, але можливо.
Зі змісту Митного кодексу, фіскальному нагляду підлягають всі матеріальні цінності, які перетинають кордон. Нагляд проводить уповноважені особи Митниці шляхом огляду документів та вантажу, та вчинення інших дій для митного нагляду.
При огляді вантажів, що знаходяться на комерційному транспорті, присутність уповноважених осіб є обов’язковою. При цьому, якщо буде присутній не сам декларант, а представник перевізника, це буде порушенням ст. 338 Митного Кодексу.
Також необхідно врахувати, що відповідно до вимог Митного Кодексу, посадові особи Митниці повинні проводити огляд товарів (в т.ч. зважування) у максимально стислі терміни та за наявності для цього вагомих підстав. Такі підстави визначені постановою Кабінету Міністрів – у Порядку проведення огляду та перегляду товарів, транспортних засобів комерційного призначення. .
Як передбачено Конституцією, особа, якій завдано шкоду, має право на її відшкодування за рахунок державного бюджету або місцевого самоврядування, заподіяного незаконними рішеннями, бездіяльністю або діями посадовими особами цих органів.
Зобов’язання відшкодування шкоди внаслідок неправомірних рішень, дій або бездіяльності передбачена також ст. 1173 ЦК України.
Таким чином, для стягнення збитку з органу Митної служби необхідно в судовому порядку підтвердити неправомірність дій ( бездіяльності) посадових осіб Митної служби що і буде підставою для стягнення збитку і обов’язок такого доведення покладається на постраждалу особу.