Перейти до вмісту
Главная страница » МФО подало до суду ? Що потрібно зробити Позичальнику ?

МФО подало до суду ? Що потрібно зробити Позичальнику ?

Великий обсяг в наданих кредитах займають видані кредити Мікро-фінансовими організаціями ( або МФО). Кредити як правило надаються ( як вони наголошують у своїй рекламі) на короткий строк та великі відсотки. Згідно розроблених МФО договорів, якщо людина порушує кредитні договори, розмір відсотків збільшується, а кредит продовжується. По змісту розроблених МФО договорах, можна дійти висновку, що коли люди несвоєчасно повертають гроші МФО, є їх основним заробітком. Таким чином, кредит взятий в 5000 – 10000 грн через пів року перетворюється в 50000-100000 грн., стверджуючи Позичальнику, що він порушує умови повернення кредиту та оплати відсотків. Однак, необхідно врахувати, що така практика МФО по нарахування відсотків суперечить вимогам Цивільного Кодексу та судовій практиці Верховного Суду.

При отриманні позову від МФО необхідно з’ясувати правомірність позовних вимог МФО щодо нарахованих відсотків за нарахування кредитів. Суди як правило надають в середньому 10 -15 днів для складання відзиву на позовну заяву. Цей строк не можна в жодному разі ігнорувати, так як відзив на позовну заяву буде надважливим документом в суді нарівні з позовною заявою МФО !

Норми Цивільного права щодо нарахування відсотків за користування кредитом та судова практика, керуються таким поняттям, як строк кредитування – тобто строк, за який Позичальник правомірно користується кредитом. Тобто відсотки, які передбачені кредитним договором, можуть нараховуватися тільки в межах кредитного договору. Після спливу строку кредитування Боржнику буде нараховуватися лише 3 % річних. Відповідні судові рішення виносили вже неодноразово Верховний Суд України, Верховний Суд та Велика палата Верховного Суду. Тобто користування кредитом не може бути одночасно правомірним та не правомірним. А фрази в кредитних договорах, що кредитний договір діє до повного його виконання ховає загрозу, що такий договір може бути визнаний судом як неукладений, так як строк повернення кредиту є його істотною умовою!

Приведемо приклад.

Вами взято кредит 5000 грн. на місяць під 600 % річних, таким чином Ви повинні повернути в сумі 7465 грн. 50 коп. Умови кредитних договорів, що якщо Ви не своєчасно повернете кредити, тому Вам потрібно в подальшому плати зі збільшеною відсотковою ставкою, по суті є умовою про нарахування неустойки, яка не може бути нарахована під час дії воєнного стану.

Таким чином, своєчасне звернення да адвоката по справам мікрокредитування за позовами МФО запобігне стягненню з Вас безпідставної суми відсотків, які не маються нараховуватися відповідно до вимог Закону, а своєчасно поданий відзив на позовну заяву надасть суду з’ясувати незаконність незаконність позовних вимог МФО та вирішити справу на користь Позичальника.

+38(067)5030530

+38(050)4066536

Mail: datos@ukr.net

м. Київ, вул. Січових Стрільців (Артема), 14 оф. 21а

Адвокат по спорам з мфо (по мікрокредитам та онлайн кредитам)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *