Перейти до вмісту
Главная страница » ЯК ПЕРЕРАХУВАТИ ПЛАТУ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ

ЯК ПЕРЕРАХУВАТИ ПЛАТУ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ

ПОСЛУГИ АДВОКАТА

При отриманні платіжок за житлово-комунальні послуги з постійно зростаючими зазначеними показниками для оплати, споживачу потрібно бути пильним та не допускати Виконавцями комунальних послуг безпідставних нарахувань за житлово-комунальні послуги.

Яким чином можуть виникнутибезпідставнінарахування за житлово-комунальніпослуги ?

1.Нарахування плати за житлово-комунальніпослуги без врахуваннязасобівкомерційногооблікувідповідноїжитлово-комунальноїпослуги.

За умови встановлення відповідних засобів комерційного обліку такий облік Виконавцем комунальних послуг просто ігноруються ! Самі розповсюдженні посилання при цьому -що Споживач не передавав відповідні показання комунальних послуг ! Однак Закон  Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання такі маніпуляції Виконавців комунальних послуг значно ускладнив, так як зобов’язав їх також знімати показники з засобів обліку щомісяця в присутності споживача !

Особливо велике бажання виникає у Виконавців послуг по тепловій енергії не брати показники лічильника нібито з огляду на незаконність їх встановлення, не дивлячись на те, що іноді встановлення таких лічильників передбачена проектом.

Однак незаконність такої практики Виконавців підтвердив навіть Верховний Суд у своїх рішеннях.

2. Застосуваннянедійснихтарифів при нарахуваннікомунальнихплатежів. 

Закон Про Житлово-комунальні послуги встановлює кілька джерел формування цін на житлово-комунальні послуги – органи державної влади ( Національна комісія що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг), органи місцевого самоврядування, ОСББ, домовленість сторін. Дуже часто при розгляді справ судами з’ясовується, що Виконавець послуги не може пояснити обгрунтованість ціни, зазначену в комунальному платежі. Також слід зазначити, що самі рішення державного органу або органу місцевого самоврядування про встановлення відповідного тарифу може бути скасований в судовому порядку. Але Виконавець послуги може про це Вам забути повідомити !

3. Нарахування за житлово-комунальні послуги без врахування обсягу не наданих послуг.

 Виконавцями комунальних послуг може не надаватися теплопостачання та (або) постачання гарячої води в повному обсязі, неналежним чином чи не в повному обсязі надаватися послуги утримання будинку та прибудинкової території ( чи проводится весь перелік робіт для утримання будинку та прибудинкової території) , вивіз сміття, відсутності працівників (що актуально для ЖБК та ОСББ). Споживачу у такому випадку бажано оформлювати акт-претензію відповідно до Закону Про житлово-комунальні послуги, однак такі нарахування комунальних платежів також можливо доводити і іншими доказами. Іноді для доведення бездіяльності Виконавця комунальних послуг доводиться проводити судову експертизу. Однак для зменшення безпідставних нарахувань за житлово-комунальні послуги того вартує !

З практики необхідно зазначити, що більш гостре питання це стоїть в Житлових комплексах, що обслуговують приватні ЖЕК будівельних компаній. Незрозумілість та необгрунтованість тарифів в таких випадках буває просто величезна. Непоступливість та нахабність поведінки таких приватних ЖЕКів робить звернення до суду просто необхідним.

Часто такі надавачі комунальних послуг ухиляються від свого обов’язку

Захистом прав споживачів також покликані деякі державні органи – органи Держспоживзахисту, Антимонопольний комітет, Національна комісія регулювання електроенергетики та комунальних послуг, Місцеві державні адміністрації, виконавчі органи органів місцевого самоврядування. Однак вони не завжди належним чином реагують на порушення надавачів комунальних послуг та виконують свої обов’язки.

Тому, часто належний захист можливо отримати саме у суді, зокрема у випадках, коли надавач комунальних послуг бажає стягнути надуману заборгованість у суді.

Наявність повноти зібраних доказів, належним чином підготовленийпозов, відзив на позовнузаяву та зустрічнийпозов, належнийрозрахунок ваших сумпозбавитьнедобросовіснихнадавачівкомунальних послуг можливості нараховувати та стягувати з Вас безпідставно нарахованікомунальніплатежі.