Перейти до вмісту
Главная страница » ШТРАФ ЗА НЕОБЛІКОВАНУ ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГІЮ. ДОПОМОГА АДВОКАТА

ШТРАФ ЗА НЕОБЛІКОВАНУ ЕЛЕКТРИЧНУ ЕНЕРГІЮ. ДОПОМОГА АДВОКАТА

При споживанні електричної енергії доволі часто споживачі стикаються з візитом перевіряючих від Операторів розподілу електричної енергії. Метою їх візиту формально становить огляд засобу комерційного обліку- дослідження цілісності корпус, скла, пломб лічильника, перевірка схем підключення, електропроводки, електроустановок відповідно до проектного рішення.

Також метою такої перевірки є виявлення самовільних позаоблківих підключень.

У випадку виявлення самовільного позаоблікового підключення представниками Оператором розподілу складається акт про порушення. В акті про порушення обов’язкове зазначається реквізити Споживача, зміст порушення з посиланням на відповідні норми Правил роздрібного ринку електричної енергії, схеми та місце самовільного підключення, параметри для визначення вартості розрахунку позаоблікової спожитої електричної енергії.

Чи потрібно Споживачу підписувати акт про порушення ? Як свідчить судова практика, не підписання акту про порушення є додатковою ланкою, яка може призвести суд до думки про недійсність акту про порушення, так як не підписання акту про порушення вимагає проводити представниками Оператору розподілу додаткові дії – проводити відіозйомку, підтверджувати відмову Споживача від підпису акту про порушення, проводити додаткові дії, під час яких оператор розподілу часто припускається помилок.

Відповідно до розділу 8 Правил роздрібного ринку електричної енергії передбачено такі види порушень:

● Порушення цілісності пломб з відбитками тавр та за умови втручання Споживача в роботу Засобів комерційного обліку;

● Пошкодження засобу комерційного обліку ( пошкодження(розбиття) скла, корпусу) або взагалі відсутність засобу комерційного обліку або втручання Споживача в роботу засобу обліку комерційного обліку;

● Пошкодження або відсутність індикаторів випливів магнітних або електричних полів;

● Самовільне підключення  зі зміною схем обліку;

●  Самовільне підключення поза схемою обліку;

● Використання «штучного нуля» що потягло використання безоблікованої електричної енергії.

Після складання акту Споживача буде викликано на Комісію по розгляду актів про порушення оператору розподілу електричної енергії, де буде розраховано вартість Штрафу за необліковану електричну енергію, розмір якого може сягати від кілька тисяч до кілька мільйонів гривень.

Рішення оформлюється протоколом та надається Споживачу. Формули, по яким оператор розподілу здійснює нарахування Штрафу за необліковану електричну енергію, передбачені Правилами роздрібного ринку електричної енергії.

Чи слід Споживачу негайно погоджуватися з рішенням комісії Оператору розподілу та сплачувати Штрафні нарахування ?

Слід зазначити, що більшість виявлених фактів Операторами розподілу споживання безоблікової електричної енергії, не є умисними діями Споживачів по крадіжки електричної енергії, а часто є штучно створеними Операторами розподілу електричної енергії ситуаціями для можливості нарахування штрафу Споживачу за безоблікове споживання електричної енергії.

Згідно практиці Адвокатського Бюро «Ткачук і партнери», підставами для скасування рішень по нарахуванню штрафу Оператором розподілу електричної енергії Споживачу за необліковану електричну енергію в судовому порядку може бути наступні підстави:

● порушення порядку проведення експертизи ( відсутність у особи яка проводила експертизу для доведення факту втручання в роботу засобів комерційного обліку посвідчення судового експерта;

● пропущення строку для розгляду акту про порушення;

● відсутність фіксації відмови Споживача від підписання акту про порушення;

● складання акту про порушення за відсутності споживача;

● відсутність документів, які б підтверджували знаходження представників Оператору розподілу у володінні Споживача;

● застосування при нарахуванні штрафу за необліковану електричну енергію невірної формули;

● відсутність паспорту точки розподілу, відсутність підписаного акту розмежування, відсутність проектної документації.

Послуги Адвокатського Бюро «Ткачук і партнери» при нарахуванню штрафу за необліковану електричну енергію Операторами розподілу електричної енергії:

  • Надання консультацій щодо законності при нарахуванню штрафу за необліковану електричну енергію Операторами розподілу електричної енергії;
  • Представництво інтересів Споживача на Комісії по розгляду актів про порушення;
  • Складання позову, інших процесуальних документів при розгляді справи в суді щодо штрафу за необліковану електричну енергію;
  • Представництво в суді при розгляді справ штрафу за необліковану електричну енергію;
  • Апеляційне та Касаційне оскарження судових рішень по справам штрафу за необліковану електричну енергію;

         Багаторічний досвід Адвокатського Бюро «Ткачук і партнери» по справах по скасуванню штрафів за необліковану електричну енергію може сприяти досягненню Споживачу бажаного результату та позбутися безпідставних нарахувань Операторів розподілу електричної енергії.