Перейти до вмісту
Главная страница » ПОЗОВНА ЗАЯВА ПРО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ

ПОЗОВНА ЗАЯВА ПРО РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ

Позовна заява про розірвання шлюбу подається одним з подружжя (позивач) до місцевого суду за адресою реєстрації місця проживання іншого з подружжя (відповідача).

Важливо також знати, що позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача. Також за домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

Для того аби подати позовну заяву до суду треба впевнитися, що наявні всі необхідні для цього документи, паспорт, ідентифікаційний код, свідоцтво про шлюб, свідоцтва про народження спільних дітей, паспорт і ідентифікаційний код того із подружжя хто буде виступати відповідачем (до кого буде звернуто позовні вимоги про розірвання шлюбу).

Позовна заява повинна відповідати вимогам та в ній має бути відображена інформація, визначена ст. 175 ЦПК України.

Також необхідно розрахувати та сплатити судовий збір.

Позовна заява про розірвання шлюбу може бути підписана адвокатом, з яким укладено договір про надання правничої допомоги.

Участь у судовому процесі сторони можуть також приймати у форматі відеоконференції (з погодженням суду) або направити до суду клопотання про розгляд справи без їх участі та підтримку позовних вимог.

Нагадаємо, що позовна заява з доданими документами може дути подана в паперовому вигляді до суду  за територіальною підсудністю або надіслана в електронному вигляді через Електронний суд (для цього потрібно зареєструвати електронний кабінет через електронну пошту). Детальніше про порядок подачі заяви та розгляду її судом через Електронний суд поговоримо в статті «Розірвання шлюбу онлайн».