Перейти до вмісту
Главная страница » ЧИ МОЖЕ НЕСВОЄЧАСНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ЗАСТРАХОВАНОЇ ОСОБИ ПРО СТРАХОВИЙ ВИПАДОК СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ БУТИ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ВІДМОВИ У ВИПЛАТІ СТРАХОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ

ЧИ МОЖЕ НЕСВОЄЧАСНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ЗАСТРАХОВАНОЇ ОСОБИ ПРО СТРАХОВИЙ ВИПАДОК СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ БУТИ ПІДСТАВОЮ ДЛЯ ВІДМОВИ У ВИПЛАТІ СТРАХОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ

Підписуючи договори страхування, споживачі страхових послуг як правило, не підозрюють про ділову практику страхових компаній, коли постає питання здійснити страхову виплату, коли настав страховий випадок. Пошук підстав та обгрунтування для відмови у виплаті страхового відшкодування страховою компанією іноді доходить до абсурду !

В 2019 році особа А звернулася з цивільним позовом до місцевого суду до страхової компанії Б. В позові зазначалось, що перебуваючи за кордоном, вона зазнала оперативного втручання, що зазначалося як страховий випадок у договорі страхування,

Після спілкування та листування зі страховою компанією, Позивач отримав відмову у виплаті страхового відшкодування, яка мотивована тим, що Позивач несвоєчасно повідомив Страхову компанію про страховий випадок та не надано документи про необхідність оперативного втручання.

Рішенням місцевого суду позов було задоволено повністю та стягнуто повністю суму страхової виплати зі Страхової компанії.

Постановою Апеляційного Суду рішення було скасовано та прийняте нове рішення про відмову в позові.

В листопаді 2020 року дана справа була переглянута в касаційному порядку Верховним судом.

Постановою Верховного Суду постанова Апеляційного суду була скасована та залишено в силі місцевого суду про стягнення грошових коштів зі Страхової компанії.

Негативне судове рішення Апеляційного суду прийнято із мотивації, що Позивач не дотримався умов страхового договору через не дотримання строку про настання страхового випадку та неподання витратних документів на лікування.

Однак, Верховний суд своєю постановою вирішив касаційну скаргу задовільнити, рішення Апеляційного суду скасувати та залишити в силі рішення місцевого суду про задоволення позову з наступних міркувань:

Положення статей 979, 990 Цивільного Кодексу України вказують на те, що на виконання умов договору страхування Страхова компанія в разі страхового випадку, передбаченого договором страхування, зобов’язана виплатити клієнту страхову суму.

Порушення умови страхового договору може бути підставою для відмови у виплаті страхової суми тільки в тому випадку, що перешкоджає страховій компанії з’ясувати, чи є подія страховим випадком.

Таким чином, несвоєчасне повідомлення Страхової компанії про страховий випадок може бути підставою для виплати страхової суми тільки в тому випадку, якщо це позбавить Страхову компанію переконатись про дійсність страхової події.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *