Перейти до вмісту
Главная страница » ДО СТАЖУ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА СТ. 14 ЗАКОНУ ПРО ПЕНСЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ( ПРАЦІВНИКИ ЗАЙНЯТІ НА ПІДЗЕМНИХ ТА ГІРНЧИХ ВІДКРИТИХ РОБОТАХ ТА МЕТАЛУРГИ) ПІДЛЯГАЄ ЗАРАХУВАННЮ ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ НА ІНВАЛІДНОСТІ У ЗВ’ЗКУ З НЕЩАСНИМ ВИПАДКОМ НА ВИРОБНИЦТВІ, А РОЗ’ЯСНЕННЯ МІНІСТЕРСТВА СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЧЕННЯ НЕ НАЛЕЖАТЬ ДО АКТІВ ЗАКОНОДАВСТВА

ДО СТАЖУ ДЛЯ ПРИЗНАЧЕННЯ ПЕНСІЇ ЗА СТ. 14 ЗАКОНУ ПРО ПЕНСЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ( ПРАЦІВНИКИ ЗАЙНЯТІ НА ПІДЗЕМНИХ ТА ГІРНЧИХ ВІДКРИТИХ РОБОТАХ ТА МЕТАЛУРГИ) ПІДЛЯГАЄ ЗАРАХУВАННЮ ЧАС ПЕРЕБУВАННЯ НА ІНВАЛІДНОСТІ У ЗВ’ЗКУ З НЕЩАСНИМ ВИПАДКОМ НА ВИРОБНИЦТВІ, А РОЗ’ЯСНЕННЯ МІНІСТЕРСТВА СОЦІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЧЕННЯ НЕ НАЛЕЖАТЬ ДО АКТІВ ЗАКОНОДАВСТВА

Відповідно до постанови Верховного Суду від 8 липня 2021 року, була розглянута справа за позовом фізичної особи до Управління Пенсійного Фонду про зобов’язання призначення пенсії за ст. 14 закону Про пенсійне забезпечення.

Серед підстав для відмови, Пенсійний фонд зазначав що час перебування на інвалідності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві не зараховується до стажу для призначення пенсії за віком а також для призначення пенсії на пільгових умовах як робота із шкідливими умовами відповідно до ст. 56 закону Про пенсійне забезпечення. Також не було зараховано військову службу Позивача.

Свою відмову серед іншого Пенсійний фонд мотивував роз`яснення Міністерства соціального забезпечення України №8 від 20.01.1992.

Залишаючи в силі рішення Апеляційного Суду, Верховний суд зазначив, що відповідно до ст. 14 та ст. 56 Закону Про пенсійне забезпечення підстава щодо наявності десятирічного стажу на відповідних посадах не передбачена цими нормами права як умова для їх застосування,  роз`яснення Міністерства соціального забезпечення України №8 від 20.01.1992 року не може взята до уваги, так носить виключно рекомендаційний характер та не нормою законодавства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *