Перейти до вмісту
Главная страница » ЧИ Є КОНСТИТУЦІЙНИМ ІНСТИТУТ МАЛОЗНАЧНИХ СПРАВ ?

ЧИ Є КОНСТИТУЦІЙНИМ ІНСТИТУТ МАЛОЗНАЧНИХ СПРАВ ?

   Що таке малозначна справа, чи є визначення справи як малозначної, конституційним та чи не буде законодавче обмеженнями щодо можливості її касаційного оскарження вважатися дискримінаційним?  

Відповіді на ці запитання надав 22 листопада 2023 року Другий сенат Конституційного Суду України. Предметом розгляду стала конституційна скарга щодо конституційності пп. 1 і 5 ч. 6 ст. 19 та п. 2 ч. 3 ст. 389 Цивільного процесуального кодексу (ЦПК).

Нагадаємо, що у п. 1 та 5 ч. 6 ст. 19 йдеться відповідно про віднесення до малозначних справ таких, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та справ про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує двохсот п’ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. П.2 ч. 3 ст. 389 ЦПК каже про те, що судові рішення у малозначних справах та у справах з ціною позову, що не перевищує двохсот п’ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім окремих випадків, встановлених цією статею.

У своєму рішенні Другий сенат КСУ зробив три важливих висновки. 

По-перше, сам інститут малозначних справ був визнаний ним конституційним й таким, що є передумовою для забезпечення додержання розумних строків розгляду справи судом. 

По-друге, конституційним було визнано й положення п.2 ч. 3 ст. 389 ЦПК й було підкреслено, що такий підхід відповідає принципу остаточності судового рішення і  не дає перетворити касаційну інстанцію на інструмент нескінченного перегляду рішень судів нижчого рівня.

 По-третє, досліджуючи розміри ціни позовів як  критерій віднесення справи до категорії малозначних на предмет їх домірності та відсутності в них дискримінаційного змістуДругий сенат КСУ зробив висновок, що встановлені законом суми (у перерахунку це буде  268 400 грн для п. 1 ч. 6 ст. 19 ЦПК та 671 000 грн. для п. 5 ч. 6 ст. 19 ЦПК)  є не просто значними, а й перевищують встановлені законом розміри прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної заробітної плати та не відповідають розумінню справи та спору в ній як малозначного. Таким чином, положення ЦПК щодо розміру ціни позову як критерію віднесення справи до малозначної були визнані такими, що суперечать Конституції України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *