Перейти до вмісту
Главная страница » У РАЗІ ВИКОНАННЯ ДОГОВОРУ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ЗАМОВНИК ЗОБОВ`ЯЗАНИЙ ПОВЕРНУТИ ВИКОНАВЦЮ ГРОШОВЕ ГАРАНТІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ВИКОНАННЯ

У РАЗІ ВИКОНАННЯ ДОГОВОРУ ПУБЛІЧНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ ЗАМОВНИК ЗОБОВ`ЯЗАНИЙ ПОВЕРНУТИ ВИКОНАВЦЮ ГРОШОВЕ ГАРАНТІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЙОГО ВИКОНАННЯ

Постановою Верховного Суду 06.12.2022 залишено без змін судові рішення про задоволення позову ТОВ про стягнення з АТ 1 954 800  грн. основної заборгованості  (повернення суми гарантії, яка надавалась на забезпечення договору про закупівлю товарів)  та 8 033 грн. 3% річних.

Позов обґрунтовано тим, що  за наслідками проведення АТ публічної закупівлі  з переможцем-позивачем укладено договір поставки, а відтак, у відповідній частині між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання Глави 54 ЦКУ та Закону України «Про публічні закупівлі». Зважаючи на виконання постачальником зобов`язань за договором, останній звернувся листом до покупця, в якому просив повернути сплачене грошове забезпечення виконання договору в сумі 1 954 800 грн., однак кошти повернуті не були.

         Судові рішення, з якими погодився Верховний Суд обґрунтовані тим, що згідно з ч.1 ст. 27  Закону України «Про публічні закупівлі» замовник має право вимагати від переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі внесення ним не пізніше дати укладення договору про закупівлю забезпечення виконання такого договору, якщо внесення такого забезпечення передбачено тендерною документацією або в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі.

Аналогічні умови щодо обов`язку постачальника надати покупцю не пізніше дати укладання поговору в забезпечення виконання договору безвідкличну безумовну банківську гарантію на суму 1 954 800 грн., що становить 5% ціни договору, визначено у пункті 6.3.9 договору, яку постачальником перераховано.

Спеціальними нормами, які підлягають переважному застосуванню до спірних правовідносин у цій справі, є саме положенн, відповідно до частин 1 та 4 гарантія є специфічним засобом забезпечення виконання господарських зобов`язань шляхом письмового підтвердження (гарантійного листа) банком, іншою кредитною установою, страховою організацією (банківська гарантія) про задоволення вимог управненої сторони у розмірі повної грошової суми, зазначеної у письмовому підтвердженні, якщо третя особа (зобов`язана сторона) не виконає вказане у ньому певне зобов`язання, або настануть інші умови, передбачені у відповідному підтвердженні. До відносин банківської гарантії в частині, не врегульованій цим Кодексом, застосовуються відповідні положення ЦКУ.

Частинами 1-3 статті 563 Цивільного кодексу України передбачено, що у разі порушення боржником зобов`язання, забезпеченого гарантією, гарант зобов`язаний сплатити кредиторові грошову суму відповідно до умов гарантії; вимога кредитора до гаранта про сплату грошової суми відповідно до виданої ним гарантії пред`являється у письмовій формі, до якої додаються документи, зазначені у гарантії, та вказується, у чому полягає порушення боржником основного зобов`язання, забезпеченого гарантією.

Відповідно до ст. 610 ЦКУ порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

У розумінні наведеної норми, яка надає визначення порушення зобов`язання, останнє може бути двох видів. Перше, це невиконання зобов`язання, яке виникає якщо його сторони взагалі не виконують дій, що складають зміст зобов`язання (не передають річ, не виконують роботи, не надають послуги, не сплачують гроші тощо), або продовжують виконувати дії, від яких вони відповідно до зобов`язання мають утримуватися. Друге, це неналежне виконання зобов`язання, тобто порушення умов, визначених змістом зобов`язання. У разі невідповідності виконання зобов`язання критеріям належності, можна говорити про неналежне виконання, а отже порушення зобов`язання.

Під виконанням зобов`язання розуміється вчинення боржником та кредитором взаємних дій, спрямованих на виконання прав та обов`язків, що є змістом зобов`язання.

Невиконання зобов`язання має місце тоді, коли сторони взагалі не вчиняють дій, які складають зміст зобов`язання, а неналежним виконанням є виконання зобов`язання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання.

Як зазначалось у Банківській гарантії визначено, що ця гарантія забезпечує виконання Принципалом (позивачем) договору. Тобто, Банківською гарантією було забезпечено саме невиконання договору.

Відповідно до частини 2 статті 27 Закону України “Про публічні закупівлі” (в редакції, чинній станом на момент виникнення спірних правовідносин) замовник повертає забезпечення виконання договору про закупівлю: після виконання переможцем процедури закупівлі/спрощеної закупівлі договору про закупівлю; а рішенням суду щодо повернення забезпечення договору у випадку визнання результатів процедури закупівлі/спрощеної закупівлі недійсними або договору про закупівлю нікчемним; у випадках, передбачених статтею 43 цього Закону; згідно з умовами, зазначеними в договорі про закупівлю, але не пізніше ніж протягом п`яти банківських днів з дня настання зазначених обставин.

Тому, встановивши факт виконання позівачем зобов`язань за договором у повному обсязі, а саме, поставки товару, прийняття такого товару та його оплати покупцем, суди дійшли обґрунтованого висновку про те, що відповідач зобов`язаний був повернути суму забезпечення виконання у розмірі 1   954   800 грн..

Враховуючи встановлені обставини наявності обов`язку у відповідача перед позивачем з повернення забезпечення виконання договору, настанням строку повернення гарантійного платежу, відсутності доказів добровільного повернення  гарантійного платежу, тобто факт прострочення виконання відповідачем зобов`язання з повернення гарантійного платежу, суди, з якими погодився Верховний Суд дійшли обґрунтованого по суті висновку про наявність підстав для задоволення позову про стягнення боргу у розмірі                  1 954   800 грн. та 8 033 грн. 3% річних.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *