Перейти до вмісту
Главная страница » КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД ЗАХИСТИВ ГАРАНТОВАНІСТЬ РОЗМІРУ ПЕНСІЇ ПІСЛЯ СТЯГНЕННЯ БОРГІВ НЕ НИЖЧЕ ПРОЖИТКОВОГО МІНИМУМУ

КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД ЗАХИСТИВ ГАРАНТОВАНІСТЬ РОЗМІРУ ПЕНСІЇ ПІСЛЯ СТЯГНЕННЯ БОРГІВ НЕ НИЖЧЕ ПРОЖИТКОВОГО МІНИМУМУ

Конституційний Суд України 22.03.2023 ухвалив рішення, яким визнав неконституційною виплату пенсії в розмірі, нижчому за встановлений законом прожитковий мінімум, після боргових відрахувань із неї.

Зокрема, КСУ визнав приписи абзаців 4,5 частини 2 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження» №1404-VІІІ, абзаців 3,4 частини 2 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV неконституційними.

Річ у тім, що Закон №1058-IV допускає відрахування з пенсій не більш як 50% її розміру на утримання членів сім’ї (аліменти), на відшкодування збитків від розкрадання майна чи завданої пенсіонером шкоди, а також у разі повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках. Крім того, застережено, що за усіма іншими видами стягнень може бути відраховано не більш як 20% пенсії (абзаци 3, 4 ч. 2 ст. 50). Аналогічні обмеження містять й положення абзаців 4, 5 ч. 2 ст. 70 Закону України №1404-VІІІ.

Суд зазначив, що оспорювані приписи законів, якими для звернення стягнення у виконавчому провадженні установлено допустимі розміри відрахувань у відсотковому відношенні з пенсій боржника, призводять до виплати пенсії, що є основним джерелом існування, навіть у меншому розмірі, від прожиткового мінімуму встановленого законом. У такий спосіб людину позбавили мінімальних соціальних благ та захисту від бідності через примусове виконання рішення.

Розв’язуючи порушені в конституційній скарзі питання, Конституційний Суд України наголосив, що у соціальній державі людська гідність є стрижнем формування державою соціальної політики, яка має здійснюватися задля убезпечення людини від бідності та гарантування їй у зв’язку з цим базового соціального захисту, мінімальним стандартом якого є прожитковий мінімум, що має реально забезпечувати людині достатній і гідний рівень життя. Соціальна держава відповідальна за захист людської гідності, забезпечення достатнього і гідного рівня життя людини та задля цього зобов’язана створювати належні та дієві національні юридичні механізми реалізації конституційних прав на соціальний захист і достатній життєвий рівень для неї і її сім’ї.

За таких підстав КСУ дійшов висновку, що оспорювані законодавчі приписи є невиконанням державою свого позитивного обов’язку забезпечити мінімальний соціальний захист людини відповідно до вимог ч. 3 ст. 46 Конституції України, що заперечує людську гідність як абсолютну цінність, нівелює сутність конституційних прав на соціальний захист та достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї, отже, не відповідає положенням статей 1, 3, 8, 21, 28, 46, 48 Конституції України.

З урахуванням викладеного тепер можливо буде стягнути з пенсіонера боржника, щомісяця не більше грошей (з урахуванням відсоткового обмеження), ніж різницю між розміром призначеної пенсії та прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, який у 2023 році становить 2 093 грн.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *