Перейти до вмісту
Главная страница » НЮАНСИ ОБРАХУВАННЯ СТАЖУ ДЛЯ ПІЛЬГОВИХ МЕДПРАЦІВНИКІВ

НЮАНСИ ОБРАХУВАННЯ СТАЖУ ДЛЯ ПІЛЬГОВИХ МЕДПРАЦІВНИКІВ

Багато медичних працівників, що працюють в особливих умовах – у стаціонарах, де перебувають особи заражені імунодефіцитом або СНІД або інфекційних медичних установах, патолого-анатоми та медичні працівники що працюють у закладах психіатричної допомоги, при зверненні до органів Пенсійного фонду, отримують відмову у зарахуванні стажу в подвійному розмірі, як це передбачає стаття 60 Закону Про пенсійне забезпечення.

Як правило, крім зазначення про необхідність донесення уточнюючих довідок, Пенсійний фонд створив правову конструкцію (згідно типових відмов Пенсійного фонду в перерахунку пенсії медичним працівникам), що з 1 січня 2004 року, Потрібно застосовувати виключно Закон Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, який не передбачає подвійного пільгового обрахунку стажу в подвійному розмірі, а норми Закону України Про пенсійне забезпечення, зокрема ст. 60 цього Закону, вже не діють. Так як стаж є однією із складових розрахунку розміру пенсії, обрахування стажу в кратності тягне суттєве зростання розміру Пенсії, з чим категорично не погоджується Пенсійний фонд.

Місцевим судом, Апеляційним адміністративним та Верховним судом таке питання про кратність стажу медичних працівників було розглянуто та вирішено на користь медичного працівника-пенсіонера спір з Пенсіонним фондом щодо розрахунку стажу в кратності згідно ст. 60 Закону Про пенсійне забезпечення.

Розглядаючи справу, всі три судові інстанції дійшли наступних висновків:

Положення Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування якщо пенсіонер продовжує працювати після призначення пенсії, то здійснюється відповідне додавання страхового стажу. Положення Закону Про пенсійне забезпечення не містять будь-яких заборон щодо кратного обчислення медичного стажу по вислузі років. Існує відповідне спільне роз’яснення Міністерства праці та соціальної політики України та Пенсійного фонду України щодо питань та відповідей по пенсійному законодавству від 03.10.2005 року, де вказується на відсутність заборони обчислення в кратності стажу для медичних працівників. Також зроблено висновок, що норми ст. 60 Закону Про пенсійне забезпечення щодо кратного обчислення стажу медичним працівникам продовжує діяти, а ст. 24 Закону України Про пенсійне забезпечення не скасовує та не припиняє дію ст. 60 Закону Про пенсійне забезпечення.

Таким чином, дії Пенсійного фонду щодо неврахування стажу за ст. 60 Закону України в кратності для медичного працівника не має жодного правового обгрунтування, що встановлено згідно постанови Верховного Суду.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *