Перейти до вмісту
Главная страница » КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД ВИРІШИТЬ ПИТАННЯ ВІДПОВІДНОСТІ КОНСТИТУЦІЇ НОРМИ ПРАВА, ЩО ОБМЕЖУЄ КАСАЦІЙНЕ ОСКАРЖЕННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ У МАЛОЗНАЧНИХ СПРАВАХ

КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД ВИРІШИТЬ ПИТАННЯ ВІДПОВІДНОСТІ КОНСТИТУЦІЇ НОРМИ ПРАВА, ЩО ОБМЕЖУЄ КАСАЦІЙНЕ ОСКАРЖЕННЯ СУДОВИХ РІШЕНЬ У МАЛОЗНАЧНИХ СПРАВАХ

Конституційний Суд розпочав розглядати справу за клопотанням щодо перевірки відповідності Конституції України п. 2 ч. 3 ст. 389 Цивільного процесуального кодексу України.

Як зазначено у конституційному клопотанні заявник у червні 2021 року  звернувся до Печерського районного суду м. Києва з позовом до Державної  казначейської служби, в якому просив стягнути на його користь 59257 грн. шкоди, завданої неконституційним правовим актом.

Суди першої та апеляційної інстанцій у задоволенні позовних вимог відмовили, у звязку із чим заявник оскаржив ці рішення в касаційному порядку. Однак Верховний Суд відмовив у відкритті касаційного провадження, керуючись приписами п. 1 ч. 6 ст. 19, п. 2 ч. 3 ст. 389 ЦПК.

Громадянин уважає, що п. 2 ч. 3 ст. 389 Кодексу суперечить ч. 1 ст. 8, ч. 3 ст. 22, ч. 1 ст. 24 Конституції. Адже, встановивши обмеження касаційного оскарження залежно від предмету спору та ціни позову, законодавець «звузив зміст та обсяг конституційного права на касаційне оскарження судових рішень».

Крім того, на думку автора конституційної заяви, «законодавець запровадив дискримінаційне правове регулювання, обмеживши доступ до суду касаційної інстанції залежно від обставин, які не є релевантними меті цих обмежень». До того ж, «формулювання підстав для касаційного оскарження у малозначних справах не відповідає вимогам правової визначеності».

Суддя-доповідач повідомила, що на розгляді  Конституційного Суду знаходяться 3 справи з аналогічним предметом.

Після дослідження матеріалів справи  11.05.2023 на відкритій частині пленарного засідання перший сенат Конституційного Суду перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *