Перейти до вмісту
Главная страница » Адвокат у спорах про визнання права на земельну частку (пай)

Адвокат у спорах про визнання права на земельну частку (пай)

Споры о признании права на земельную долю

Адвокат у спорах про визнання права на земельну частку (пай)
Спори про визнання права на земельну частку (пай) пов’язані із роздержавленням, приватизацією і розпаюванням земель колишніх колгоспів.
Для забезпечення реалізації права на земельну частку (пай) власник земельної частки (пай) зобовязаний підтвердити наявність такого права.
Підтвердженням прав особи на земельну частку (пай) є дотримання певних умов, а саме – робота в колгоспі (КСП) , членство у ньому , наявність особи у списку , що додається до акта на право колективної власності.
Громадянин, якого помилково або ж безпідставно не внесено до зазначеного списку чи виключено з нього, може до проведення розпаювання і видачі сертифікатів звернутися до загальних зборів членів КСП з питанням щодо внесення його до списку.
Якщо землі вже розпайовані, то за згодою усіх власників сертифікатів має бути проведено перепаювання, а у разі недосягнення згоди – спір вирішується в судовому порядку. Підставою для судового спору може бути безпідставна відмова щодо включення до списків осіб,я кі мають парво на земельну частку (пай).
В той же час, якщо особа не зверталасть із заяваю про включення її до списків, не отримала сертифікат на земельну частку (пай) не зверталася до загальних зборів членів КСП з питанням щодо внесення до списку чи до суду з позовом про визнання її права на земельну частку (пай), вважається, що за життя така особа не реалізувала свого права на земельну частку.
З огляду на викладене, спадкоємцям буде складно визнати у судовому
порядку право власності на такі паї.
Важливо також не пропустити строки звернення суду, оскільки до таких вимог встановлена позовна давність тривалістю у три роки. Як правило, про порушення своїх прав як члена КСП особам відомо коли починаєтьсяя розпаювання земель колишніх колгоспників.
Адвокат у спорах про визнання права на земельну частку (пай) надасть вичерпну консультацію, здійснить аудит наявних документів, визначить належного відповідача, підготує позов та забезпечить представництво у суді з метою визнання права власності на земельну частку (пай).