Перейти до вмісту
Главная страница » ЯК ПОДАТИ ЦИВІЛЬНИЙ ПОЗОВ ? ДОПОМОГА АДВОКАТА

ЯК ПОДАТИ ЦИВІЛЬНИЙ ПОЗОВ ? ДОПОМОГА АДВОКАТА

Якщо у Вас сталася подія, що вимагає звернення до суду, то виникає питання щодо змісту та інших істотних умов цивільного позову.
Істотними умовами цивільного позову є наведення норми права, що регулює спірні питання та викладення обставин справи.

Ст. 175 ЦПК України наводить загальний зміст цивільного позову: має бути письмова форма, найменування суду куди будете подавати позов, реквізити сторін та їхнє місцезнаходження, ідентифікаційні коди або номер платника податків фізичної особи (за наявності), засоби зв’язку та електронної пошти, наявність кабінету електронного Суду.
 
Найбільш складані питання можуть виникати при зазначенні ціни позову – як визначитися якщо Ви наприклад намагаєтесь отримати майно з чужого незаконного володіння ? В позові слід зазначати ціну майна, що звичайно склалася (орієнтовна ціна). Проводити експертизу чи робити оцінку для цього не потрібно !
 
Далі потрібно змістовно викласти всі обставини, які Ви вважаєте необхідно щоб були, яка норма права порушена та яка норма права захищає Ваші права. Норма права може бути передбачена в Цивільному Кодексі, Сімейному кодексі, або в іншому Законі, щ обув прийнятий Верховною Радою.
 
Так напиклад, якщо Ви хочете відшкодувати шкоду, мають бути зазначені відповідні норми Цивільного Кодексу по відшкодуванню шкоди, якщо необхідно поділити майно подружжя – необхідно зазначачити відповідні норми Сімейного Кодексу, якщо питання стосується незаконних дій Гозової компанії чи обленерго – відповідні норми Закону «Про ринок придного газу» чи Закону «Про ринок електричної енергії».  
 
Тобто має бути вказана відповідна подія, та обгрунтовано незаконність дій (бездіяльності) Відповідача.
Також до позова мають додаватися додатки, що обгрунтовують Ваші вимоги, які під час судового розгляду мають розглядатися як докази.

Це наприклад може бути відповідний договір, протокол поліції, документи про отримання товару, продукції, листування громадян, організацій, установ, підприємств, органів державної влади.

Важливо також правильно формувати прохальну частину позову, що має співпадати з мтеріально-правового спосібу захисту порушеного права у відповідності із зазначеної норми Закону.

Одна як свідчить практика Апеляційних судів, доволі часто навіть ідеально складений позов може бути повернутий місцевим судом Позивачу, однак такі повернення у 99 % є незаконними, та після скасування ухвал про повернення позовної заяви позови знов повертаються до місцевих судів. Мотивом місцевих судів може бути небажання додаткового завантаження, наближення відпустки у головуючого по справі  та інші підстави.
 
Таким чином, з метою отримання максимального результату від поданого позову, реального захисту від порушеного права та отримання максимального результату Адвокатське Бюро «Ткачук та партнери» зможе скласти Вам ефективний позов, підібрати необхідну норму права, а також в подальшому супроводжувати справу для задоволення Ваших вимог.