Перейти до вмісту
Главная страница » ЯК ВИЗНАТИ НЕДІЙСНИМИ РЕЗУЛЬТАТИ АУКЦІОНУ ПРИ ПРОДАЖУ МАЙНА БАНКРУТА ТА НЕДІЙСНИМИ ДОГОВОРИ ПРО ПРОДАЖ МАЙНА БАНКРУТА

ЯК ВИЗНАТИ НЕДІЙСНИМИ РЕЗУЛЬТАТИ АУКЦІОНУ ПРИ ПРОДАЖУ МАЙНА БАНКРУТА ТА НЕДІЙСНИМИ ДОГОВОРИ ПРО ПРОДАЖ МАЙНА БАНКРУТА

Доволі часто справи про банкрутства закінчуються ліквідацією Банкрута та продажу майна Банкрута на аукціоні. Натомість, часто виникають спірні ситуації, коли певних осіб з різних причин не було допущено до такого аукціону з продажу майна Банкрута і виникає питання яким чином такі особи можуть захистити свої порушенні права.


13 лютого 2024 року Великою Палатою Верховного Суду була розглянута справа за заявою Банка та ТОВ до Товарної біржі про визнання результатів аукціону та договорів купівлі-продажу недійсними.


Заяви обґрунтовувались безпідставно коротким терміном на подачу заявок на прийняття участі в аукціоні, Банк не доплатив 65 коп. до гарантійного внеску, невідповідності проведення аукціону Закону Про банкрутству, неефективний спосіб продажу майна Банкрута через продаж майна в складі одного лоту.


Велика Палата Верховного Суду, розглядаючи касаційні скарги скаржників, мала надати відповіді на наступні правові питання:

  • Правовий механізм продажу майна Банкрута в справі про банкрутство;

  • Хто має право звертатися з вимогою про визнання недійсним та скасування аукціону та договорів купівлі-продажу Банкрута в справі про банкрутство;

  • Чи може бути способом захисту порушеного права вимога визнання недійсним аукціону та укладених на його підставі договорів купівлі-продажу майна Банкрута

  • Наслідки визнання недійсним аукціону та відповідних договорів купівлі-продажу


За наслідками розгляду справи були сформовані наступні висновки:

  • Як передбачено ст. 656 Цивільного Кодексу, до договорів , укладених на організованих товарних ринках, аукціонах, публічних торгах, застосовуються загальні положення до договорів купівлі-продажу. Правовий механізм продажу майна Банкрута на аукціоні передбачає забезпечення переходу права власності при продажі від Банкрута до переможця аукціону. Такий правовий механізм передбачає таких правовідносин та визнання їх недійсними як для правочинів.

  • Право на оскарження аукціону по продажу майна банкрута залежить про наявність порушеного права у такої особи.


Такими особами зможуть бути:

  • боржник (зокрема, арбітражний керуючий від імені боржника);

  • кредитори;

  • зареєстровані учасники аукціону;

  • особи, які вважають себе власниками майна, що виставляється на аукціон;

  • засновники, учасники, акціонери Боржника;

  • особа, яку не зареєструвавали учасником аукціону і водносно якої організатором аукціону не прийнято жодного з рішень, передбачених ст. 61 Закону про Банкрутство (зокрема, про відмову в допуску заявника до участі в аукціоні);

  • особи, які не були допущені до участі в аукціоні.


3. Якщо майно Банкрута за результатом проведеного аукціону перебуває у власності Банкрута, то ефективним способом захисту порушеного права особи, яка вправі оскаржувати результати аукціону, є предявлення позову про визнання недійсними результатів аукціону. Якщо ж за результатами аукціону з переможцем укладено договір купівлі-продажу то ефективним способом захисту порушеного права особи, права якої порушені оскаржувати результати аукціону, є подання позову про визнання недійсними результатів аукціону й укладеного з переможцем аукціону договору купівлі-продажу майна Банкрута та застосування реституції.

4. Правовим наслідком визнання недійсними результатів аукціону та договору купівлі-продажу майна Боржника є повернення відчуженого з порушенням вимог Закону про банкрутство майна до ліквідаційної маси боржника, навіть якщо Позивачем є особа, яка не є стороною договору.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *