Перейти до вмісту
Главная страница » ЮРИСТ З ОФОРМЛЕННЯ ПЕНСІЇ СПИСОК 1

ЮРИСТ З ОФОРМЛЕННЯ ПЕНСІЇ СПИСОК 1

Як Закон Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, так і Закон Про пенсійне забезпечення, містять умови дострокового виходу на пенсію чоловіків та жінок, раніше строку, передбаченого ст. 26 Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 60 років.
Як умова виходу на пенсію за списком 1 Закон Про пенсійне забезпечення передбачає 50 років, загального стажу 20 років та 10 років для чоловіків та 45 років, 15 років загального стажу 7 років 6 місяців для жінок.
Закон Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування передбачає де-що інші умови – досягнення 50 років для чоловіків та жінок, загального стажу 25 років та не менш 10 років роботи за списком 1 списком, для чоловіків та 50 років, 20 років загального стажу 7 років 6 місяців для жінок.
Тобто умови виходу на пенсію за списком 1 згідно Закону Про пенсійне забезпечення передбачає більш пільгові умови, ніж Закон Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Як сама норма підлягає застосуванню ?

Правозастосовча практика органів Пенсійного фонду склалася таким чином, що застосовується норми Закону Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, що є менш вигідна для особи. Однак, адміністративні суди, розглядаючи справи, зазначають, що правозастосуванню підлягають норми Закону Про пенсійне забезпечення, що передбачають більш сприятливі умови для особи виходу на пенсію за списком 1. Тобто, чоловіки можуть виходити на цю пенсію у 50 років, маючи 20 років загального стажу, 10 років роботи за списком 1, а жінки – 45 років, 15 років загального стажу 7 років 6 роботи за списком 1.
До останнього часу найбільш суперечливим питанням залишалася передбачена вимога як Законом Про пенсійне забезпечення, так і Законом Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування вимога про наявність у особи проведення роботодавцем проведення атестації робочого місця. Що таке атестація робочого місце – це офіційне підтвердження зайнятості особи зі шкідливими умовами праці за списком 1.
Однак враховуючи, що при отриманні особою пенсії за списком 1, Роботодавець має відшкодовувати Пенсійному фонду виплату такої пенсії, таким чином Роботодавець просто не зацікавлений сприяти працівнику в отриманні пенсії за списком 1, та умисно атестацію не проводять, щоб в подальшому особа не могла отримати відповідну пенсію.
Однак, згідно правового висновку постанови Великої палати Верховного Суду від 19 лютого 2020 року, спір по атестації робочого місця для отримання пенсії за списком 1, було вирішено на користь особи, Пенсійний фонд цю справу програв, було зазначено, що не проведення атестації робочого місця не може позбавити працівника соціальних гарантій та можливістю виходу на пенсію за списком 1.
Тобто при відсутності атестації робочого місця, справу можливо вирішити на користь особи шляхом звернення до суду.

Які професії відносяться до списку 1 ?

Перелік професій та умов праці для віднесення до цього списку складається та затверджується урядом відповідною постановою.
Це як правило шахтні працівники – прохідники, машиністи, інженери; працівники рудників – машиністи, слюсарі, технологічні працівники; працівники чорної та кольорової металургії, оцинковане та лудильне виробництво, виробництво труб, виробництво коксів – газівники, сталевари, ковалі, машиністи, монтажники, слюсарі – та багато виробництв та професій, по яким передбачено достроковий вихід на пенсію за списком 1.

Які документи можуть знадобитися для оформлення пенсії за списком 1:

Трудова книжка;
Військовий квиток (при наявності);
Уточнюючі довідки підтвердження пільгового стажу за списком 1 ( при наявності);
Документи про проведення атестації робочого місця (при наявності);
Інші документи на підтвердження стажу за списком 1 та стажу ( накази, довідки, листи) при наявності.