Перейти до вмісту
Главная страница » Страховий стаж можливо «докупити»

Страховий стаж можливо «докупити»

Питання виходу на пенсію регулюється, зокрема, Законом України «Про обов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058-ІV.

Відповідно до українського законодавства, страховий стаж – це період, протягом якого сплачуються страхові внески.

У 2023 році мінімальний страховий стаж для жінок і чоловіків становить 30 років. Надалі необхідна тривалість стажу зростатиме на один рік, поки 2028-го не досягне 35 років.

Тобто для того, щоб у 2023 році стати пенсіонером у 60 років, потрібно мати щонайменше 30 років страхового стажу. Окрім того, 2023 року зможуть піти на пенсію 63-річні українці зі стажем від 20-ти до 30 років, а також 65-річні, які мають стаж від 15-ти до 20 років.

Якщо у 2023 році людина досягнете пенсійного віку 60 років, але не матимете необхідного страхового стажу тривалістю 30 років, то пенсію їй призначать по досягненню 63-х років. При цьому законодавчі вимоги до стажу будуть такі: від 20-ти років до 30-ти.

Якщо і в 63 роки зазначеного стажу (від 20 до 30 років) не набереться, пенсію призначать у 65 років, але за умови наявності страхового стажу від 15 до 20 років (п. 4 ст. 26 Закону № 1058).

У разі якщо після досягнення пенсійного віку особа не має необхідного страхового стажу, вона може залишитися без пенсії. Однак, згідно з чинним законодавством, страховий стаж можна «придбати».

Для цього необхідно  укласти договір із Пенсійним фондом України про добровільну участь в системі загальнобов’язкового державного соціального страхування, які бувають 2-х видів –  єдиноразовий та довготривалий.

Перший договір дозволить єдиноразово докупити недостатній стаж від 1 місяця до максімум 5 років і відразу вийти на пенсію.

Другий вид договору заключається на період від 1 року до 5 років і вийти на пенсію можливо після спливу його дії. Сплата по ньому відбувається 1 раз на місяць.

Які документи необхідні, щоб купити страховий стаж

Дані питання регулюються Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальообов’язкове  державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464 –VІ та Інструкцією про порядок нарахування та сплати єдиного внеску на загальообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449.

Для укладення договорів необхідно звернутися до Пенсійнолго фонду України  з наступними документами: заява про добровільну участь в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (одноразова сплата єдиного внеску ) за формою згідно додатку 3 Інструкції; копія трудової книжки; виписка із системи персоніфікованого обліку (ОК-5); копія паспорта.

Скільки коштує «докупити»  страховий  стаж

         Це питання залежить від типу договору укладеного  з ПФУ.

         Якщо укладати довготривалий договір то щомісячний страховий внесок буде складати 22% від мінімальної заробітної плати на сьогодняшній день.

         При укладенні єдиноразового договору  розмір сплати за кожен місяць тстрахового стажу буде складати вдвічі більше ніж по довгостроковому договору.

         3 листопада 2022 року Верховна Рада України затвердила Держбюджет України на наступний рік, згідно з яким мінімальна зарплата в Україні в 2023 році складе 6700 гривень на місяць і не буде змінюватися протягом цього року.

Таким чином за довоготривалим договором розмір щомісячного страхового внеску буде складати 1474 грн., а за єдиноразовим 2948 грн.

Окрім того Законом України «Про внесення змін в деякі закони України про спрощений механізм участі в загальнобов’язковому державому пенсійному страхуванні»  від 04.11.2022 № 2734-ІХ передбачено, що особи, які досягли 16-річного віку і не є пенсіонерами, мають право додатково добровільно сплачувати (або на їх користь-треті особи) страхові внески на пенсійне страхування.

Для цього через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (Портал Дія) або вебпортал  електронних послуг Пенсійного фонда України, в електронному вигляді укладається договір з Пенсійним фондом України шляхом приєднання до Типового договору про добровільну сплату страхових внесків.

Розмір страхових внесків, періодичність та строки їх сплати визначаються людиною самостійно.

Суми сплачених страхових внесків зараховуються за місяць, в якому надійшли кошти на рахунок ПФУ. Цей місяць буде зарахований в страховий стаж и за цей місяць буде врахована/збільшена заробітна плата для нарахування пенсії.

Наприклад, якщо на підставі договору про добровільну сплату страхових внесків застрахованою особою або на його користь буде сплачено за місяць 2000 грн, то з урахуванням ставки єдиного внеску 22% це буде відповідати заработній платі 9 090, 91 грн.

Закон набрав чинності  30.11.2022 і не пізніше трьох місяців з цієї дати Пенсійний фонд України за погодженням із Міністерством соціальної політики України буде затверджений Типовий договір та порядок його укладення, Порядок обліку сум,  сплачених на рахунок ПФУ.

Отже, якщо у Вас недостатньо страхового стажу для виходу на пенсію за віком звертайтесь до кваліфікованого юриста, який допоможе на вигідних для Вас умовах укласти відповідний договір із Пенсійним фондом України.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *