Перейти до вмісту
Главная страница » СКЛАДАННЯ ВІДЗИВУ НА ПОЗОВ В ГОСПОДАРСЬКІЙ СПРАВІ

СКЛАДАННЯ ВІДЗИВУ НА ПОЗОВ В ГОСПОДАРСЬКІЙ СПРАВІ

Заперечення проти позову в господарському процесі відображається у відзиві на позовну заяву.

Відзив на позов дає можливість учасникам справи письмово висловитися щодо обставин, викладених позивачем, з якими вони погоджуються та проти яких заперечують.

Важливо! Якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Саме тому ефективним рішенням буде залучення професійного адвоката для підготовки відповідних доводів та заперечень для суду одразу як учасник справи дізнається про судовий спір.

Наприклад, відповідач отримує позов про стягнення з нього заборгованості за договором позики, позивач зазначає, що заборгованість має місце на момент звернення до суду, надає суду докази. Одночасно позивач подає клопотання про накладення арешту на майно та рахунки відповідача з метою реального виконання судового рішення. Однак, відповідач має докази погашення заборгованості і, як наслідок, відсутність підстав для стягнення боргу, накладення арешту на майно, рахунки відповідача, тощо. В такому разі ґрунтовний відзив та докази сплати сум боргу допоможе уникнути часу на тривалий розгляд, або безпідставне примусове стягнення грошей в рахунок виконання судового рішення. 

Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи – отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

При цьому, якщо учасник справи не подає відзив це не позбавляє суд можливості розглянути справу за наявними матеріалами.

Законодавцем встановлено вимоги до форми і змісту відзиву на позов, на допомогу в цьому прийде адвокат, який обізнаний у юридичних тонкощах при складанні процесуальних документів.

В практиці адвокатів нерідко трапляються випадки, коли вчасно поданий відзив на позов та додані до нього докази, що підтверджують викладені заперечення, дають можливість учаснику справи повідомити суду та іншим учасникам спору власні міркування щодо обставин справи та можливість вирішити судовий спір на користь клієнта.