Перейти до вмісту
Главная страница » Розрахунок пенсії в Україні

Розрахунок пенсії в Україні

Розрахунок пенсії в Україні
Вас цікавить розмір майбутньої пенсії, або наявність необхідного стажу для призначення пенсії?

Формула розрахунку пенсії
Формула розрахунку коефіцієнта стажу відрахувань
Приблизний перелік документів, необхідний для здійснення підрахунку Вашої пенсії
Експерти нашої компанії зроблять підрахунок Вашої майбутньої пенсії і порадять, які потрібно здійснити дії для досягнення найбільш сприятливого для Вас результату. Види пенсій, за якими робиться розрахунок: пенсія за віком (в т.ч. зі зниженням пенсійного віку, чорнобильські пенсії, пенсії по втраті годувальника, наукові пенсії, пенсії державних службовців.

Адвокат з пенсійних питань, Розрахунок пенсії в Україні
Консультація юриста по пенсії (067) 503 05 30 або (050) 406 65 36

Після того, як в Україні була запущена пенсійна реформа багато пенсіонерів, які вже вийшли на пенсію, і які збираються вийти в майбутньому, мають слабке уявлення про те, як вона діє на практиці. Як розрахувати розмір своєї пенсії, які періоди входять до страхового стажу, що таке страховий коефіцієнт, як впливає на розмір пенсії особливості трудової діяльності, робота за списком No 1 або No 2? І це ще не повний перелік питань.

Адвокати з пенсійних питань компанії “Юридичні партнери” допоможуть розібратися з усіма нюансами, підібрати варіанти для збільшення коефіцієнта заробітної плати при оптимізації пенсій і відповісти на всі ваші запитання.

Законом України від 09.07.2003 року No 1058 «Про загальнообов’язкове пенсійне забезпечення” передбачено загальний порядок розрахунку пенсії за віком.

Як розраховувати пенсію в Україні
Формула розрахунку пенсії
Згідно пенсійної реформи алгоритм розрахунку пенсії становить:

P = Zз? Kз? Kc, де: P – сума пенсії, грн.

Zз – середня місячна заробітна плата в Україні за три останні календарні роки. Показники величини середньої заробітної плати по країні за рік, що використовуються при розрахунку пенсії можна знайти на сайті Пенсійного фонду України.

Kз – коефіцієнт заробітної плати (співвідношення між середньою заробленої плати по країні і зарплат пенсіонера в межах визначеного законом періоду).

Період розрахунку коефіцієнта складається з двох етапів: будь-які 60 місяців поспіль до липня 2000 року і період з липня 2000 року до моменту виходу на пенсію або перерахунку пенсії. Період в 60 місяців до липня 2000 року може включатися з будь-якого місяця.

Важливо! До липня 2000 року в 60 місяців (підряд) при розрахунку коефіцієнта заробітної плати включалися всі місяці, в тому числі і ті, в яких зарплати були з нульовими показниками (зарплата була відсутня). З липня 2000 року місяці, в яких зарплата була відсутня виключаються. Виняток становить період, коли людина стояла на обліку в центрі зайнятості (цей період враховується з нульовими коефіцієнтами).

Законодавством передбачений порядок обчислення коефіцієнта стажу відрахувань до Пенсійного фонду України.

Формула розрахунку коефіцієнта стажу відрахувань
Kc = (Cm? Bc) / (100%? 12), де:

Cm – сумарна кількість календарних місяців, протягом яких проводилися відрахування до фонду;

Bc – оцінка страхового стажу за 12 місяців у відсотках. За період участі в системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування величина оцінки 1-го року страхового стажу дорівнює 1%.

Розмір пенсії залежить від кожного показника з використанням спеціальних даних. Складність при нарахуванні пенсії обумовлена ​​безліччю прийнятих законодавчих актів та постанов Кабінету Міністра України. При розрахунку коефіцієнтів відкидається відрізок до 10 відсотків трудового стажу там, де коефіцієнти по зарплаті найменші, в результаті необхідно провести спеціальний розрахунок – оптимізацію. Вибір 5 років необхідно проводити таким чином, щоб цей варіант забезпечував найбільший середній коефіцієнт, який розраховується діленням суми коефіцієнтів по місяцях на кількість місяців, що залишилися після відкидання місяців.

Для того, щоб провести оптимізацію необхідно зібрати інформацію про заробітну плату до липня 2000 року за весь період на підприємстві за місцем роботи або у правонаступників (у разі ліквідації підприємства в архівній установі). Інформацію з липня 2000 року можна отримати у відділенні Пенсійного фонду по персоніфікованим даними. Розрахунок оптимізації проводиться з використанням усіх можливих варіантів при виборі будь-яких п’яти років до липня 2000 року і всіх можливих виключених місяців для розрахунку середнього коефіцієнта.

Приблизний перелік документів, необхідний для здійснення підрахунку Вашої пенсії:
Трудова книжка;
Персоніфікація (Ви отримуєте за Вашою заявою в органі Пенсійного фонду за місцем прописки);
Довідка про заробіток до 01.07.2000 року;
Копія документа про навчання;
Копія військового квитка;
Копія свідоцтва про народження дітей (для жінок).
Адвокат з пенсійних питань
Консультація юриста по пенсії (067) 503 05 30 або (050) 406 65 36