Перейти до вмісту
Главная страница » Припинення пенсії у пенсіонера

Припинення пенсії у пенсіонера

прекращена пенсия украина
Якщо у пенсіонера на будь-якій підставі відбулося припинення пенсії, то при зверненні до органів Пенсійного фонду повинна відбуватися саме нове призначення пенсії
Відповідно до норм Закону Про загальнообов’язкове пенсійне страхування, якими регулюється питання припинення та поновлення виплати пенсії, виплату пенсії можуть припинити в таких випадках:
 ● пенсія призначена на підставі підроблених документів (і при наявності навмисних дій пенсіонера);
 ● у разі смерті пенсіонера;
 ● у разі неотримання пенсії протягом 6 місяців поспіль;
 ● в інших передбачених законом випадках.
Відновлення виплати пенсії може бути здійснено тільки після з’ясування органами Пенсійного фонду всіх умов для відновлення її виплати.
Якщо особі пенсія була припинена (так само в зв’язку з добровільною відмовою від неї), має відбуватися нове призначення пенсії з наданням нового середнього показника заробітної плати, який буде застосовуватися при розрахунку пенсії.
При припиненні виплати пенсії у зв’язку з відмовою від неї відбувається припинення нарахування та виплати пенсії і закриття пенсійної справи і її збереження чинним законодавством не передбачено.
Таким чином, при зверненні особи до органів Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії яка раніше була припинена за його бажанням для можливості оформлення пенсії з більш високим заробітком, має відбуватися нове призначення пенсії з наданням нового середнього показника заробітної плати, який буде застосовуватися при розрахунку пенсії, а не просто відновлення старої пенсії зі старими складовими, на чому активно наполягає Пенсійний фонд.
Що це означає на практиці? Якщо у пенсіонера пенсія припинилася в 2018 році, і середній показник дорівнював 4404,35 грн. (Середній показник заробітної плати при перерахунку), то при зверненні такого особи за призначення нової пенсії в 2021 році середній показник дорівнюватиме 9118, 18 коп., Що фактично може привести до двократного збільшення пенсію.
І чинне законодавство буде на боці пенсіонера.
Природно, органи Пенсійного фонду від такого реалізації пенсіонером своїх прав будуть не в захваті і буде вдаватися до всіляких незаконних методів перешкоджання особі призначити пенсію: вимагають під загрозою відмови в прийнятті документів писати заяву саме на відновлення пенсії, надсилають пенсіонеру додому листи з відмовою в призначенні пенсії, відновлюють а не призначають пенсію зі старим середнім показником і т.д ..
Пенсійний адвокат Адвокатського Бюро «Ткачук і партнери» знайомі з усіма перепонами, які можуть створюють органи Пенсійного фонду на шляху реалізації пенсіонером своїх законних прав на отримання законної пенсії і надати необхідну допомогу.