Перейти до вмісту
Главная страница » ПОДАННЯ КАСАЦІЙНОЇ СКАРГИ В ЦИВІЛЬНІЙ СПРАВІ – ДОПОМОГА АДВОКАТА

ПОДАННЯ КАСАЦІЙНОЇ СКАРГИ В ЦИВІЛЬНІЙ СПРАВІ – ДОПОМОГА АДВОКАТА

Касація в цивільному процесі дозволяє переглянути рішення суду, що набрало законної сили. У більшості випадків, рішення по цивільних справах набирають законної сили після закінчення строку на подачу апеляції. Якщо ж апеляція була подана, рішення суду першої інстанції набуде чинності лише по закінченні апеляційного перегляду.

Статтею 430 ЦПК України передбачено випадки негайного виконання рішення суду першої інстанції. Серед них: рішення суду про стягнення аліментів або про присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць. Тобто до подачі апеляції, рішення суду першої інстанції по таким категоріям справ можна примусово виконати.

Однак, якщо суд в рішенні встановив негайне його виконання, це не заважає учаснику судового процесу подати апеляцію.

Касаційна скарга по цивільній справі подається на рішення або ухвалу районного суду, після їх перегляду в апеляції. Іншими словами, ініціювати касацію можна тільки після апеляції.

Разом з тим, зверніть увагу, що Верховний Суд може виступати судом апеляції щодо рішень апеляційного суду. Справа в тому, що деякі категорії цивільних справ розглядає апеляційний суд у ролі суду першої інстанції. Наприклад, ст. 23 ЦПК України, встановлює, що справи про визнання та надання дозволу на виконання рішення іноземного міжнародного комерційного арбітражу в Україні, розглядаються Київським апеляційним судом. В такому випадку, подати апеляцію на рішення апеляційного суду необхідно у Верховний Суд.

Касаційна скарга на судове рішення подається до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а в разі оголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення, або якщо справу (вирішення питання) розглянуто без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення. Строк на касаційне оскарження може в разі пропуску бути поновлено і з інших підстав, крім випадків, зазначених у п. 3 ст. 394 ЦПК України.  

До форми і змісту касаційної скарги законодавець встановив вимоги, не додержання яких може стати підставою для залишення скарги без руху або повернення.

Касація може бути подана до суду як в паперовій формі, так і через підсистему «Електронний суд».

Аналіз судової практики Верховного Суду свідчить, що Верховний Суд у багатьох випадках повертає касаційні скарги з мотивів порушення підсудності, процесуальних помилок під час складання та подачі касаційних скарг. Крім того, непоодинокими є випадки постановлення ухвал про відмову у відкритті касаційного провадження за відсутності підстав перегляду судових рішень, на підставі доводів, викладених в таких скаргах.

Саме тому, професійна допомога адвоката дає шанси уникнути таких помилок та, як наслідок, досягти постановлення судом рішення на користь клієнта.