Перейти до вмісту
Главная страница » ПОДАННЯ АПЕЛЯЦІЇ В ЦИВІЛЬНІЙ СПРАВІ – ДОПОМОГА АДВОКАТА

ПОДАННЯ АПЕЛЯЦІЇ В ЦИВІЛЬНІЙ СПРАВІ – ДОПОМОГА АДВОКАТА

Забезпечення апеляційного перегляду цивільних справ є однією із засад судочинства та дає можливість учасникам справи, особам, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки оскаржити судові рішення, з якими вони не згодні. Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів та на ухвалу суду – п’ятнадцяти днів з дня проголошення.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов’язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково, а ухвали суду першої інстанції окремо від рішення суду лише у випадках, передбачених статтею 353 ЦПК України.

Закон містить вимоги до форми та змісту апеляційної скарги, не додержання яких може стати підставою для залишення апеляційної скарги без руху або повернення.

За подання апеляційної скарги справляється судовий збір, розмір якого визначається в залежності від характеру спору, ціни позову, неоподаткованого мінімуму для працездатних громадян у поточному році. Про наявність підстав для звільнення від сплати судового збору необхідно вказувати в апеляційній скарзі.

Законодавством також наділено особу, що подає апеляційну скаргу, правом поновити строк на апеляційне оскарження, пропущений з поважних причин.

Учасники справи мають право приєднатися до апеляційної скарги, поданої особою, на стороні якої вони виступали. або особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки.

Особа, яка подала апеляційну скаргу, має право доповнити чи змінити її протягом строку на апеляційне оскарження, відмовитися від неї.

Апеляційні суди переглядають справи не лише за наявними у справі доказами, які досліджувалися в суді першої інстанції, а й наданими в ході перегляду справи в апеляційному порядку. Хоча такі докази приймаються апеляційним судом лише у випадку доведення апелянтом неможливості їх подання суду першої інстанції.

Досвідчений адвокат надасть допомогу в оскарженні судових рішень навіть у тих спорах, де клієнт не був стороною та дізнався про судове рішення вже після його винесення. Також адвокат забезпечить підготовку апеляції, інших необхідних процесуальних документів (клопотань, заяв, тощо) та супровід протягом апеляційного провадження, що надасть впевненості в заздалегідь погодженому з клієнтом результаті.