Перейти до вмісту
Главная страница » НЕПРАВОМІРНИМ Є НАРАХУВАННЯ ПЛАТИ ЗА ПОСЛУГИ З РОЗПОДІЛУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЗА ЗАВИЩЕНИМИ ТАРИФАМИ, УСТАНОВЛЕНИМИ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ 2 КЛАСУ НАПРУГИ, ЯКЩО ВІН ЗА ВСТАНОВЛЕНИМИ НКРЕКП КРИТЕРІЯМ ВІДНОСИТЬСЯ ДО СПОЖИВАЧІВ  1 КЛАСУ НАПРУГИ

НЕПРАВОМІРНИМ Є НАРАХУВАННЯ ПЛАТИ ЗА ПОСЛУГИ З РОЗПОДІЛУ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ ЗА ЗАВИЩЕНИМИ ТАРИФАМИ, УСТАНОВЛЕНИМИ ДЛЯ СПОЖИВАЧІВ 2 КЛАСУ НАПРУГИ, ЯКЩО ВІН ЗА ВСТАНОВЛЕНИМИ НКРЕКП КРИТЕРІЯМ ВІДНОСИТЬСЯ ДО СПОЖИВАЧІВ  1 КЛАСУ НАПРУГИ

Адвокат по спорам по депозитам

Споживачам нараховується плата за розподіл електроенергії за встановленими тарифами в залежності від того, до якого класу напруги його віднесено за критеріями, установленими Порядком встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії, затвердженого 05.10.2018 постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) № 1175 (з урахуванням змін та доповнень).

Зокрема, до І класу напруги належать споживачі, які отримують електричну енергію від оператора системи розподілу на межі балансової належності номінальною напругою 27,5 кВт та вище; а якщо напруга нижче 27,5 кВт –до 2 класу.

Оператор розподілу системи електроенергії не має право самовільно збільшувати тарифи та нараховувати платежі, як  споживачу ІІ класу напруги, у разі коли він за достовірними показниками, у відповідності до встановлених НКРЕКП  критеріїв, віднесений до 1 класу напруги.

Так, Комунальне підприємство “Харківводоканал” звернулося в суд із позовом до АТ  “Харківобленерго”  про зобов`язання зробити перерахунок вартості наданих в січні 2019 року послуг з розподілу електричної енергії за договорами шляхом застосування тарифів для І класу напруги споживача за всіма точками продажу незалежно від ступенів напруги, що відобразити у відповідних рахунках за січень 2019 року, оскільки відповідачем неправомірно нараховано за цей  період необхідні платежі за тарифами ІІ класу напруги.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційної інстанції, позов задволено у повному обсязі.

Погоджуючись із судовими рішеннями попередніх інстанцій Верховний Суд 26.01.2021 зазначив, що Законом України «Про ринок електричної енергії» повноваження щодо встановлення тарифів на послуги з розподілу електричної енергії покладено на Регулятора (НКРЕКП).

НКРЕКП прийнято постанову  від 11.12.2018 № 1845, відповідно до якої (в редакції, чинній станом на січень 2019 року) установлено Акціонерному товариству “Харківобленерго” тарифи на послуги з розподілу електричної енергії на рівні: для 1 класу напруги – 142,80 грн/МВт·год ; для 2 класу напруги – 519,45 грн/МВт·год.

Отже, як Регулятором, так і самим Акціонерним товариством “Харківобленерго” споживачів електричної енергії диференційовано за ступенями напруги: 1 класу напруги та 2 класу напруги.

Станом на січень 2019 року єдиним чинним нормативно-правовим актом, за яким здійснювалось визначення класів споживачів електричної енергії, диференційованих за ступенями напруги, був Порядок, затверджений постановою НКРЕКП від 13.08.1998 № 1052 (із змінами та доповненнями). 

Пунктом 3 Порядку № 1052 споживачів електричної енергії за ступенями напруги розподілено на два класи та визначено критерії щодо кожного із класів, зокрема у п.3.1 до 1 класу (окрім інших критеріїв) відносяться підприємства, які є промисловими підприємствами із середньомісячним обсягом споживання електричної енергії 150 млн. кВт. на рік та більше на технологічні потреби виробництва, незалежно від ступенів напруги в точці продажу електричної енергії електропостачальною організацією споживачу.

Як встановлено судами першої та апеляційної інстанцій, Комунальне підприємство “Харківводоканал” є промисловим підприємством, з 31.12.2011 ввело нові виробничі потужності, які використовуються та споживають електричну енергію для виробничих потреб, а саме – для надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення; упродовж 2014-2017 років щорічно споживало обсяги електричної енергії більш ніж утричі у порівнянні з 2008 роком у щомісячному обсязі понад 20 млн кВт.·год на технологічні потреби виробництва; споживало у січні 2019 року електроенергії понад 20 млн кВт.·год на технологічні потреби виробництва.

Тобто, судами попередніх інстанцій, з якими погодився Верховний Суд, встановлено, що  Комунальне підприємство “Харківводоканал” у спірному періоді відповідало критеріям для споживачів 1 класу, які визначені державним Регулятором у Порядку  № 1052 (чинне станом на січень 2019).

З огляду на викладене відповідач не мав право застосовувати до позивача у січні 2019 тарифи, які застосовуються до споживачів 2 класу напруги, а тому наявні підстави для перерахунку вартості наданих підприємству послуг з розподілу електричної енергії за відповідними тарифами, встановленими для споживачів 1 класу напруги.