Перейти до вмісту
Главная страница » НА PROZORRO ВІДКРИВСЯ РИНОК ЗЕМЛІ

НА PROZORRO ВІДКРИВСЯ РИНОК ЗЕМЛІ

ДЛЯ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ

         До запровадження ринку землі в Україні, єдиними методами передачі землі були укладання договору оренди або спадкування.

Згідно із Законом України № 552-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» від 31.03.2020 скасовано земельний мораторій, але з деякими поетапними особливостями.

         До 2024 року купувати сільськогосподарську землю могли тільки фізичні особи – громадяни України з обмеженням 100 га. 

Закон також забороняє купувати землю іноземцям.

З 1 січня 2024 року земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть купувати і юридичні особи за умови, що всі учасники компанії є громадянами України. Одна компанія не може придбати ділянку площею понад 10 000 гектарів.

Також право власності на землю можуть отримати держава та територіальні громади.

Не існує обмежень на ціну продажу, але ділянку не можна продати за ціною нижче нормативної грошової оцінки.

Якщо власник планує продаж земельної ділянки, орендар отримує переважне право на її придбання У такому випадку аукціон з продажу ділянки проходить за класичним регламентом, але у кінці торгів власник переважного права може викупити ділянку, за найвищою ціновою пропозицією.

Купівля-продаж землі  здійснюються на конкурентних засадах (на земельних торгах) у формі електронного аукціону через систему Prozorro.

Якщо у Вас виникла необхідність у придбанні земельної ділянки адвокати АБ «Ткачук і партнери» готові Вам надати кваліфіковану правову допомогу.