Перейти до вмісту
Главная страница » КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ

КОНСТИТУЦІЙНИЙ СУД УКРАЇНИ

ПОСТАНОВИВ, ЩО ПЕНСІЇ «ЧОРНОБИЛЬЦЯМ» ПОВИННІ    

ВИПЛАЧУВАТИСЬ У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ БЕЗ ОБМЕЖЕНЬ НАЯВНИХ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ

 Конституційний Суд України 13.09.2023 ухвалив важливе рішення, за яким пенсії громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, мають виплачуватися в обсязі, що передбачений спеціальним законом, а не в залежності від наявності грошей у держави, як це зафіксували в Бюджетному кодексі України.

Зазначеним Рішенням визнано неконституційним положення пункту 26 розділу VI „Прикінцеві та перехідні положення“ Бюджетного кодексу України у частині застосування статті 54 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ №796-ХІІ.

У згаданих положеннях Кодексу встановлено, що норми Закону № 796-ХІІ застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Урядом, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

КСУ виходив з того, що соціальні гарантії для цієї категорії осіб, зокрема, розмір їх пенсійного забезпечення, має встановлювати законодавець виключно Законом № 796-ХІІ, який  є спеціальним і ним визначено основні положення щодо реалізації конституційного права.

У Рішенні зазначається, що Законом № 796-ХІІ для встановлення пільг і компенсацій визначено чотири категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Порядок призначення державної та додаткової пенсій особам, віднесеним до категорії 1, врегульовано статтями 50, 54 Закону № 796-ХІІ.

Згідно зі статтею 54 Закону № 796-ХІІ визначено державну пенсію особам, віднесеним до категорії 1 та у зв’язку з втратою годувальника. Цією ж статтею установлено розмір пенсії з інвалідності особам, віднесеним до категорії 1, що настала із-за каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, а Кабінет Міністрів України визначає лише порядок призначення такої пенсії.

Конституційний Суд наголосив, що розміри пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи не можуть залежати від наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Такі пенсії мають виплачуватися в порядку та розмірах визначених Законом. При цьому розмір пенсій не може корегуватися Кабінетом Міністрів України в залежності від наявних фінансових ресурсів.

         Отже, положення пункту 26 розділу VI „Прикінцеві та перехідні положення“ Бюджетного кодексу України у частині, за якою норми і положення статті 54 Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи“ № 796-XII зі змінами застосовуються у порядку та розмірах, установлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, визнане неконституційним та втрачає чинність із дня ухвалення цього Рішення.