Перейти до вмісту
Главная страница » В разі зупинки реєстрації податкової накладної

В разі зупинки реєстрації податкової накладної

зупинка реєстрації податкової накладної
Якщо податкова заблокувала реєстрацію податкової накладної, в квитанції повинні бути вказані причини блокування та методи розблокування податкових накладних.
Давайте поговоримо про те, яким чином можна захиститися від неправомірних і протиправних дій податківців.
Адміністративні суди просто засипані справами по спорах з податковою. Деякі проблеми платників податків все – таки можливо вирішити в адміністративному порядку.
Розглянемо ситуацію блокування податковим органом податкової накладної.
Відповідно до частини 210.16 Податкового Кодексу України реєстрація податкової накладної (розрахунку коригування) в Єдиному Реєстрі податкових накладних може бути зупинена в порядку і на підставах, визначених КМУ. Згідно пункту 6 «Порядку зупинення реєстрації податкових накладних (розрахунку коригування в ЄРПН)» (далі – Порядок), затвердженого постановою КМУ № 1165, в разі, коли в результаті автоматизованого моніторингу платник податку, яким складено податкову накладну (розрахунок коригування), відповідає хоча б одному критерію ризикованості платника податку, реєстрація такої податкової накладної (розрахунку коригування) зупиняється. При цьому податковий орган, в разі зупинки реєстрації податкової накладної (розрахунку коригування) в Реєстрі ,  контролюючий орган протягом операційного дня надсилає (в електронній формі в текстовому форматі) в автоматичному режимі платнику податку квитанцію про зупинку реєстрації податкової накладної (розрахунку коригування), яка є доказом, що підтверджує наявність обставини зупинки реєстрації податкової накладної, що врегульовано в пункті 10 Порядку.
У квитанції про зупинку реєстрації ПН / РК вказано номер і дату складання ПН / РК, критерій ризикованості платника податку та / або ризикованості виконання операції, на підставі якої зупинено операцію реєстрації ПН / РК. Також в квитанції податкова служба вкаже свої пропозиції надати платнику податку пояснення та копії документів, необхідних для розгляду питання з метою прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію ПН / РК в Реєстрі або про відмову в такій реєстрації.
Платник податку має право подати до податкового органу таблицю даних платника податку в певній формі одночасно з поясненнями. Комісія податкового органу регіонального рівня протягом п’яти робочих днів розглядає подані Вами документи і приймає рішення про врахування або неврахуванні таблиці даних платника податку і повідомляє Вас про це.
Якщо комісія прийняла рішення про неврахуванні таблиці даних, вона обов’язково в рішенні повинна пояснити підстави для цього.
Рішення комісії про відмову в реєстрації ПН / РК може бути оскаржене в адміністративному або судовому порядку. У разі оскарження в адміністративному порядку, встановлено термін звернення зі скаргою протягом 10 календарних днів з дати набрання  рішенням комісії  про відмову в реєстрації ПН / РК законної сили. До скарги не обходимо додати пояснення та копії документів, які підтверджують зазначену в НН / РК інформацію.
Якщо Ви вирішили оскаржити рішення комісії про відмову в реєстрації ПН / РК в судовому порядку, в такому випадку адміністративний спосіб оскарження вже неможливий.
Адвокати Адвокатського бюро «Ткачук і партнери» мають позитивний результативний досвід ведення судових справ у спорах з податківцями. На жаль, як правило, суперечки цієї категорії без судового рішення не можуть бути виришені.
Якщо Ваше підприємство зіткнулося з проблемою відмови в реєстрації податковим органом податкової накладної, не втрачайте дорогоцінний час, телефонуйте нам, адже без адвоката розблокувати податкову накладну – це складний процес. А час вважається дійсно дорогоцінним, оскільки в адміністративному порядку подати скаргу на відмову в реєстрації податкової накладної можна протягом 10 календарних днів з дня набрання законної сили рішенням комісії контролюючого органу про відмову в реєстрації податкової накладної.
Наші податкові адвокати оперативно підготують претензію, скаргу або позовну заяву і будуть відстоювати інтереси замовника в любих інстанціях і в суді, адже вони відмінно орієнтуються в тонкощах українського податкового законодавства.