Перейти до вмісту
Главная страница » ЗМІНЕНО МІСЦЕ  ВІДКРИТТЯ СПАДЩИНИ

ЗМІНЕНО МІСЦЕ  ВІДКРИТТЯ СПАДЩИНИ

ТА ОБЧИСЛЕННЯ СТРОКІВ ДЛЯ ЇЇ ПРИЙНЯТТЯ

         До 2024 року місцем відкриття спадщину було місце подання першої заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна, спадкоємців, виконавців заповіту, осіб, заінтересованих в охороні такого майна або вимоги кредиторів.

         Разом з тим,30.01.2024 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини» від 08.11.2023 р. № 3450-IX.

         Зокрема, ст. 1221 ЦК України, якою  регулюються питання місця відкриття спадщини викладено в наступній редакції:

  1. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця.
  2. Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.
  3. Якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону України «Про міжнародне приватне право».

Отже, якщо до законодавчих змін, внесених в ст. 121 ЦК України, місце відкриття спадщини прив’язувалось лише до тієї нотаріальної контори (незалежно від місця її розташування), в яку подано першу заяву  щодо спадкового майна , то на даний час місце відкриття спадщини (і відповідно територіального розташування нотаріальної контори) прив’язане до останнього місця проживання спадкодавця або місця знаходження спадкового майна.

Окрім того, вказаним Законом внесено зміни до Прикінцевих та Перехідних положень ЦКУ, зокрема їх доповнено пунктами 20, 21, в яких йдеться про таке.

         У період дії воєнного стану в Україні та протягом двох років з дня його припинення або скасування у випадку, якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи або дня, з якого її оголошено померлою, строки, встановлені ст. ст. 1269, 1270, 1271, 1272, 1273, 1276, 1277, 1283, 1298 ЦК України, обчислюються з дня державної реєстрації смерті особи.

При цьому часом відкриття спадщини вважається день смерті спадкодавця або день, з якого спадкодавця оголошено померлим, незалежно від часу державної реєстрації смерті.

Ці положення  застосовуються також до спадщини, яка відкрилася після введення воєнного стану в Україні, до набрання чинності Законом № 3450-IX, а також до спадщини, яка відкрилася до введення воєнного стану, строк для прийняття якої не сплив до його введення, за умови, що свідоцтво про право на спадщину не було видано жодному із спадкоємців (пункт 20).

Крім того у нововведеному п.21 зазначається, що у період дії воєнного стану в Україні та протягом шести місяців з дня його припинення або скасування у випадку, якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт, на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження, територія, на якій ведуться активні бойові дії, або тимчасово окупована РФ, територія, щодо яких не визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації, дату відновлення здійснення своїх повноважень органами державної влади у повному обсязі, всі заяви щодо спадкового майна в межах спадкової справи подаються нотаріусу незалежно від місця відкриття спадщини.

У разі якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт або території, зазначені вище щодо яких не визначено дату завершення бойових дій або тимчасової окупації, дату відновлення здійснення органами влади своїх повноважень у повному обсязі, а також у разі заведення спадкової справи не за місцем відкриття спадщини до набрання чинності цього Закону, вчинення нотаріальних та інших дій нотаріусом щодо спадщини та спільного майна подружжя (колишнього подружжя) в межах спадкової справи здійснюється за місцем подання першої заяви.

Якщо місцем подання першої заяви є населений пункт або території, зазначені вище, вчинення нотаріальних щодо спадку здійснюється за місцем подання першої заяви про видачу свідоцтва в населеному пункті або на території, що не входять до вищевказаного переліку.

 Положення п. 21 в частині місця подання заяви, що свідчить про волевиявлення щодо спадкового майна застосовуються також до спадщини, місцем відкриття якої є населений пункт, розташований на тимчасово окупованій території України, протягом усього періоду тимчасової окупації такої території та шести місяців після завершення тимчасової окупації, а також до спадщини, яка відкрилася до набрання чинності цим Законом.