Перейти до вмісту
Главная страница » ЗАХИСТ АДВОКАТОМ ВІДПОВІДАЧА У ГОСПОДАРСЬКІЙ СПРАВІ ЗІ СПОРУ ПРО СТЯГНЕННЯ ЗБИТКІВ

ЗАХИСТ АДВОКАТОМ ВІДПОВІДАЧА У ГОСПОДАРСЬКІЙ СПРАВІ ЗІ СПОРУ ПРО СТЯГНЕННЯ ЗБИТКІВ


У процесі господарської діяльності може виникнути ситуація, коли до Вас, як суб’єкта господарювання в господарський суд може бути пред’явлено позов про стягнення збитків.

Стягнення збитків у господарському процесі має свої особливості та певні законодавчі нюанси і, логічно, має свої нюанси і захист особи, до якої пред’явлено позов про стягнення збитків, а тому відповідачу по такій справі вкрай необхідний захист з боку кваліфікованого юриста

Як захистити свої права, як відповідача, та довести у суді відсутність підстав для задоволення позову про стягнення збитків допоможуть адвокати АБ «Ткачук і партнери».


ПІДГОТОВКА АДВОКАТОМ ВІДЗИВУ 

НА ПОЗОВ ПРО СТЯГНЕННЯ ЗБИТКІВ ТА ПОДАЛЬШИЙ ЗАХИСТ ВІДПОВІДАЧА У ГОСПОДАРСЬКОМУ СУДОВОМУ ПРОЦЕСІ


При отриманні копії позову  та ухвалу суду про відкриття провадження у справі відповідачу пропонується надати відзив на позовну заяву у строки, вставлені в ухвалі, які не можуть бути меншими 15 днів з дня вручення ухвали.  Однак, суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи – отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

Звичайно, подати відзив це право відповідача, але юристи нашого Бюро рекомендують його подавати в обов’язковому порядку, оскільки у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.


      ЗМІСТ ВІДЗИВУ ТА ОБРАННЯ АДВОКАТОМ ЛІНІЇ ЗАХИСТУ ВІДПОВІДАЧА


Зміст відзиву –це заперечення на доводи позивача та надані ним докази, при цьому із обов’язковим наданням своїх доказів. Законодавцем встановлено вимоги до форми і змісту відзиву на позов, на допомогу в цьому прийде адвокат, який обізнаний у юридичних тонкощах при складанні процесуальних документів.

Юристи нашого Бюро звертають увагу, що вкрай важливо у відзиві відобразити свою правову позицію по кожному із доводів позову, оскільки якщо відзив не містить вказівки на незгоду відповідача з будь-якою із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, відповідач позбавляється права заперечувати проти такої обставини під час розгляду справи по суті, крім випадків, якщо незгода з такою обставиною вбачається з наданих разом із відзивом доказів, що обґрунтовують його заперечення по суті позовних вимог, або відповідач доведе, що не заперечив проти будь-якої із обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, з підстав, що не залежали від нього.

Із досвіду адвокатів нашого Бюро нерідко трапляються випадки, коли вчасно поданий відзив на позов та додані до нього докази, що підтверджують викладені заперечення, дають можливість учаснику справи повідомити суду та іншим учасникам спору власні міркування щодо обставин справи та можливість вирішити судовий спір на користь клієнта.


Отже, юридично грамотно підготовлений відзив на позов – це основа обраної лінії захисту адвокатом у суді відповідача та можливість позитивного для клієнта нашого Бюро розгляду справи, без затягування на довгі роки процесу. 

Адвокати нашого Бюро, з урахуванням судової практики, підготують обґрунтований відзив на позов, із запереченням на кожний його довод, та підтвердять це відповідними доказами.


ОСОБЛИВОСТІ  ЗАХИСТУ АДВОКАТОМ ВІДПОВІДАЧА У ГОСПОДАРСЬКИХ СПРАВАХ ЗА ПОЗОВОМ ПРО СТЯГНЕННЯ ЗБИТКІВ


1.Перш за все юрист нашого Бюро зверне увагу на доведеність 4-х елементів, які складають порушення для наявності підстав для стягнення збитків. 

Відповідальність у вигляді відшкодування збитків може бути покладено на особу за наявності в її діях складу цивільного правопорушення. Тому на позивача покладається обов`язок довести наявність збитків, протиправність поведінки заподіювача збитків та причинний зв`язок між такою поведінкою із заподіяними збитками та вина відповідача.

Отже, юрист, вивчивши зміст позову, визначить доведеність належними доказами усіх 4-х складових цивільного правопорушення і у разі відсутності доказів хоча б однієї із них-вкаже на це у відзиві, як підставу для відмови у задоволенні позову. 


2. У свою чергу, відповідач повинен довести, що в його діях відсутня вина у заподіянні збитків. 

З огляду на це у відзиві юрист обов’язково обґрунтує та підтвердить належними доказами відсутність вини відповідача у заподіянні збитків.


3. До складу збитків, що підлягають відшкодуванню особою, яка допустила господарське правопорушення, включаються:


1.Вартість втраченого, пошкодженого або знищеного майна, визначена відповідно до вимог законодавства;

2.Додаткові витрати (штрафні санкції, сплачені іншим суб’єктам, вартість додаткових робіт, додатково витрачених матеріалів тощо), понесені стороною, яка зазнала збитків внаслідок порушення зобов’язання другою стороною;

3.Неодержаний прибуток (втрачена вигода), на який сторона, яка зазнала збитків, мала право розраховувати у разі належного виконання зобов’язання другою стороною.


По кожній з вказаних підстав повинно бути доведено певні обставини певними доказами. Адже в противному випадку позов про стягнення збитків не підлягає задоволенню.

Юрист нашого Бюро обов’язково у відзиві наведе доводи та докази, які унеможливлюють задоволення позову про стягнення збитків, оскільки позивач не довів ті обставини, які необхідно доводити для даної категорії справ. 


1.Так, для першої підстави звернення з позовом необхідно довести втрату, пошкодження або знищення майна. Для договорів підряду слід доводити неякісне виконання робіт або не у відповідності до умов договору.


2. Для другого виду підстав необхідно довести дійсність додаткових витрат, понесених позивачем та їх обов’язковість (необхідність) у даній ситуації, а не особиста ініціатива позивача. 

Особливу увагу юрист при захисті відповідача зверне на беззаперечну доведеність протиправної поведінки відповідача, що повинно підтверджуватися, як правило, судовими рішеннями, що набрали законної сили у іншій справі.

Крім того, обов’язково необхідно довести причинний зв’язок між додатковими витратами та протиправною поведінкою позивача.


3. Вимоги про відшкодування збитків у вигляді упущеної вигоди мають бути обґрунтовані, підтверджені конкретними підрахунками і доказами про реальну можливість отримання позивачем відповідних доходів, але не отриманих через винні дії відповідача. 

  Також позивач (кредитор) повинен довести факти вжиття ним певних заходів щодо одержання таких доходів.

Отже, недоведеність позивачем реальності упущеної завдяки діям відповідача вигоди, при цьому при обов’язково вжитих останнім дій для їх (доходів) отримання-є беззаперечною підставою для відмови у задоволенні позову і на ці обставини обов’язково вкаже юрист у відзиві.


4. Головним доказом у справах такої категорії є розрахунок збитків. Неправильний розрахунок збитків, зокрема на підстави нічим не підтверджених даних, є самостійною підставою для відмови у задоволенні позову. 

Також, включення у збитки коштів, які не являються у правовому розумінні збитками, є також підставою для прийняття судом рішення не на користь позивача.

Наприклад, сума основного боргу не є збитками і не підлягає стягненню при пред’явленні такої категорії (про стягнення збитків)  позову.

Крім того, суди, як належний доказ збитків у вигляді упущеної вигоди  в переважній більшості, приймають експертний висновок.


Можливо навести правові позиції Верховного Суду при відмові у задоволенні позову про стягнення збитків. 


Так, ТОВ 1 звернулося до  господарського суду із позовом до ТОВ 2 про стягнення збитків у сумі 202  360 грн., завдані відповідачем неналежним виконанням зобов`язань за договором перевезення вантажу щодо забезпечення збереження вантажу.

Постановою Верховного Суду від 20.12.2019 залишені без змін судові рішення про відмову у задоволенні позову з огляду на наступне.

Обґрунтовуючи підстави звернення до суду з цим позовом, позивач зазначив, що уклав з ТОВ 3 угоду про залік однорідних зустрічних вимог для погашення заборгованості з відшкодування збитків понесених у результаті втрати вантажу вартістю 202  360 грн. через неналежне виконання відповідачем зобов`язань, прийнятих на себе за умовами договору перевезення, укладеного між сторонами у справі шляхом підписання заявки на перевезення вантажу, у зв`язку з чим має право вимоги до відповідача про відшкодування збитків.

 Підставою для такої відповідальності як відшкодування збитків, є порушення зобов`язання.

Разом з тим, позивач не довів факту існування між сторонами у справі договірних відносин перевезення та факту приймання відповідачем будь-якого вантажу до перевезення, оскільки навпаки матеріалами справи доводиться перевезення саме ТОВ 3, а тому відсутні підстави для притягнення ТОВ 2 до відповідальності у вигляді відшкодування збитків.

Таким чином, позивач не довів наявності у діях відповідача складу цивільного правопорушення, а саме: протиправної поведінки, причинно-наслідкового зв`язку та вини, тому суди дійшли висновку про відсутність правових підстав для задоволення позовних вимог про стягнення з відповідача на користь позивача збитків у зазначеному розмірі.


В іншій справі ДП звернулось в господарський суд з позовом до ТОВ про стягнення збитків у розмірі 5 501 292  грн.

Позовні вимоги обґрунтовані вчиненням відповідачем податкового правопорушення в частині складання та реєстрації податкової накладної, а також внесення коригування кількісних і вартісних показників відповідної податкової накладної, що потягнуло за собою понесення позивачем збитків, оскільки останній втратив право включити суми ПДВ до складу податкового кредиту та, відповідно, скористатись правом на зменшення податкового зобов`язання на суму 5 501 292  грн.

Заперечення проти позову мотивовані тим, що необхідним елементом для стягнення збитків є доведення протиправних дій відповідача, а саме доведення факту порушення правил складання та реєстрації у встановлений спосіб податкових накладних, який повинен бути підтверджений належними та допустимими доказами, зокрема актом (довідкою) перевірки, рішенням відповідного контролюючого органу, складеними за результатами перевірки. 

Проте таких доказів позивачем надано не було, а тому його посилання на те, що начебто порушення відповідачем порядку реєстрації податкової накладної є належним доказом вини відповідача, є безпідставними.

При цьому, відповідач зазначає, що оскільки порушення порядку реєстрації податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних та розрахунку коригування не є правопорушенням у сфері господарювання, це в свою чергу виключає можливість притягнення учасника господарських правовідносин до відповідальності у вигляді стягнення збитків або штрафних санкцій.

Постановою Верховного Суду від 07.06.2023 залишено без змін судові рішення попередніх інстанцій, якими відмовлено у задоволенні позову з огляду на наступне.

Позивачем недоведено належними та допустимими доказами факту вчинення відповідачем податкового правопорушення в частині складання та реєстрації податкової накладної, а також внесення коригування кількісних і вартісних показників відповідної податкової накладної, який у справі про стягнення збитків може бути підтверджений лише документами контролюючого органу, наділеного повноваженнями здійснювати перевірку дотримання податкового законодавства.


Отже, пред’явлений позов про стягнення збитків має специфічний характер, а тому має свої особливості і юридична лінія захисту відповідача у такій справі, а тому звертайтесь до професійних та досвідчених у спорах наведеної категорії адвокатів АБ «Ткачук і партнери», які доведуть судову справу до постановлення позитивного рішення для клієнта-відповідача, а саме: відмовлення у задоволенні позову.