Перейти до вмісту
Главная страница » Відшкодовувати шкоду заподіяну дорожньо-транспортною пригодою, має страхова компанія, у якої заподіювач шкоди застрахував свою відповідальність, а відсутність рішення суду про притягнення да адміністративної відповідальності винуватця, не знімає вини з винуватця та страхову компанію від виплати страхового відшкодування

Відшкодовувати шкоду заподіяну дорожньо-транспортною пригодою, має страхова компанія, у якої заподіювач шкоди застрахував свою відповідальність, а відсутність рішення суду про притягнення да адміністративної відповідальності винуватця, не знімає вини з винуватця та страхову компанію від виплати страхового відшкодування

У лютому 2023 року Товариство Транс-Груп звернулося до суду з позовом до Страхової компанії «Страхова група» про стягнення суми страхового відшкодування, пені, 3 % річних та інфляційних витрат.

Позовні вимоги були обумовлені настанням страхового випадку, дорожньо-транспортної пригоди, власник транспортного засобу якого застрахував свою відповідальність у страховій компанії «Страхова група», яка відмовила Позивачу у страховій виплаті.

Рішенням місцевого господарського суду від 12 червня 2023 року, залишеного без змін апеляційним судом від 6 вересня 2023 року, позов було задоволено. Стягнуто з Страхової компанії «Страхова група» суму страхового відшкодування, пеню, 3 % річних, інфляційні втрати, та судовий збір.

Суди обгрунтували судові рішення тим, що доводи свою невинуватість при заподіянні шкоди має заподіювач шкоди, і на нього лягає тягар доведеності невинуватості. 

7 грудня 2023 року, Верховний Суд, розглядаючи справу в касаційному порядку, зробив наступні висновки:За фактом заподіяння шкоди виникає зобов’язання з його відшкодування. Згідно Закону Про обов’язкове страхування цивільно відповідальності власників наземних транспортних засобів у випадку заподіяння шкоди Страхова компанія у межах граничних страхових сум сплачує потерпілому відшкодування заподіяної шкоди.

Розмір такого відшкодування може передбачати оплату витрат на ремонт транспортного засобу, евакуацію транспортного засобу з місця ДТП, послуги за користування стоянкою.

Не дивлячись на заперечення Страхової компанії «Страхова група», що суд не притягав до адміністративної відповідальності водія – винуватця ДТП, у довідці виданої поліцією від 27.06.2022 року встановлено, що дорожньо-транспортна пригода сталася внаслідок порушення Правил дорожнього руху водієм застрахованого Товариства.

Вчинити обов’язок по відшкодуванню шкоди має Страхова компанія, у якої була застрохована цивільна відповідальність заподіювача шкоди.

Також суди правильно зазначили, що у правовідносинах заподіяння шкоди, тягар доказування невинуватості лягає на особу, що завдала шкоду.

Таким чином, відсутність рішення суду про притягнення водія-заподіювача шкоди до адміністративної відповідальності не є підставою для не стягнення заподіяної шкоди, так як вина особи в ДТП може доводитися іншими доказами.