Перейти до вмісту
Главная страница » ВІДЗИВ НА ПОЗОВ В ЦИВІЛЬНІЙ СПРАВІ

ВІДЗИВ НА ПОЗОВ В ЦИВІЛЬНІЙ СПРАВІ

Відзив на позовну заяву як процесуальний документ – це фактично заперечення відповідача щодо заявлених позовних вимог, а також позиція стосовно визнання позову повністю або частково.

Відзив на позов – найбільш поширений тактичний прийом захисту, який активно використовують і професійні адвокати. Заперечуючи проти позову, сторона відповідача не лише захищається, але й створює умови для якісної роботи суду, допомагає встановити характер спірних правовідносин, закон, який їх регулює, факти, які необхідно встановити і які лежать в основі вимог і заперечень, коло осіб, що мають брати участь у справі. Таким чином, скориставшись своїм правом подати письмове заперечення проти позову, відповідач дасть змогу судді попередньо і всебічно зорієнтуватися в характері спору, який буде предметом судового розгляду.

Вимоги щодо змісту, форми та порядку подання відзиву на позов визначені в статті 178 ЦПК України.

Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п’ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи – отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

При цьому, якщо учасник справи не подає відзив це не позбавляє суд можливості розглянути справу за наявними матеріалами.

Законодавцем встановлено вимоги до форми і змісту відзиву на позов, на допомогу в цьому прийде адвокат, який обізнаний у юридичних тонкощах при складанні процесуальних документів.

В практиці адвокатів нерідко трапляються випадки, коли вчасно поданий відзив на позов та додані до нього докази, що підтверджують викладені заперечення, дають можливість учаснику справи повідомити суду та іншим учасникам спору власні міркування щодо обставин справи та можливість вирішити судовий спір на користь клієнта.

У Постанові Верховного Суду від 25 травня 2022 року у справі № 675/2136/19 зроблено висновок, що в разі визнання відповідачем позову, що суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову в прийнятті визнання відповідачем позову.

Підсумовуючи, необхідно вказати, що є безліч нюансів, які необхідно розуміти і враховувати під час судового розгляду конкретного цивільного спору, а адвокат Адвокатського бюро «Ткачук та партнери», який має багаторічний досвід ведення цивільних справ, допоможе впоратися з найскладнішими випадками.