Перейти до вмісту
Главная страница » Адвокат у спорах про стягнення заборгованості за виконавчим написом нотаріуса

Адвокат у спорах про стягнення заборгованості за виконавчим написом нотаріуса

Адвокат у спорах про стягнення заборгованості

При наданні кредитів банки окрім кредитних договорів, укладають з боржником договір іпотеки , який має забезпечити виконання зобов’язання за кредитним договором.
Предметом іпотеки завжди є нерухоме майно, яке у разі невиконання боржником зобов’язань реалізується і за рахунок його продажу забезпечується виконання кредитного договору. Договір іпотеки в обов’язковому порядку підлягає нотаріальному посвідченню.
Банки крім основної суми кредиту (тіло кредиту), нараховують відсотки та штрафні санкції, що призводить до суттєвого збільшення коштів, які підлягають поверненню боржником .
Якщо документи підтверджують безспірність заборгованості, то її стягнення можливе за виконавчим написом нотаріуса відповідно до Закону України «Про нотаріат». Як правило боржник дізнається про стягнення за виконавчим написом нотаріуса, коли вже відкрито виконавче провадження, накладено арешт на майно.
У яких випадках виконавчий напис нотаріуса не підлягає виконанню та чим може у такій справі допомогти адвокат?
Головним питанням у таких спорах є питання безспірності заборгованості.  Як свідчить наша практика, про її безспірність стверджує виключно банк. Проте, розібратись у її розрахунках досить складно і без допомоги адвоката не обійтись.
Вчинення нотаріусом виконавчого напису – це нотаріальна дія, яка полягає в посвідченні права стягувача, в нашому випадку, – банка на стягнення грошових сум або витребування від боржника майна.
Тому вчинений нотаріусом виконавчий напис лише підтверджує, що таке право виникло у стягувача раніше. Мета вчинення виконавчого напису – надання стягувачу можливості у позасудовому порядку реалізувати його право на примусове виконання зобов`язання боржником.
Юридичними підставами для визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню, може бути наявність спору щодо розміру заборгованості, вчинення виконавчого напису після спливу позовної давності, який обчислюється з моменту виникнення права вимоги, а також
відсутністю документів, які підтверджують існування заборгованості за кредитним договором, та не отримання боржником письмової вимоги про усунення порушень з його боку.
Безспірність заборгованості підтверджують документи, передбачені
Переліком документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затвердженим  постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 року № 1172.
При вчиненні виконавчого напису нотаріус повинен перевірити, чи подано на обґрунтування стягнення документи, зазначені у вказаному Перелік документів. Безспірність заборгованості не може підтверджуватись формальними ознаками, наприклад, тільки пакетом необхідних документів для її стягнення.
Захистити свої права у суді у такій справі самостійно досить складно. Адвокат у спорах про стягнення заборгованості за виконавчим написом нотаріуса надасть кваліфіковану допомогу,
проведе аудит документів на предмет наявності заборгованості, встановить правомірність вчинення стягувачем і нотаріусом відповідних дій, чи не пропущені при вчиненні виконавчого напису строки позовної давності.