Перейти до вмісту
Главная страница » АДВОКАТ ПО СПОРАМ З НАК «НАФТОГАЗ»

АДВОКАТ ПО СПОРАМ З НАК «НАФТОГАЗ»

Безпідставне відключення газуі

         В 2015 році був прийнятий Закон України «Про ринок природного газу», який затвердив перехід від монопольної купівлі-продажу блакитного палива до вільної конкуренції. Тепер газ став звичайним товаром, яким мають право торгувати підприємства будь-якої форм власності, які отримали відповідну ліцензію, а споживачі, в свою чергу знайшли можливість самостійно вибирати постачальника, що пропонує кращу ціну і умови.

         Водночас, привілейоване становище у цій галузі продовжує займати Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України»-найбільша за часткою у ВВП компанія України, провідне підприємство паливно-енергетичного комплексу країни, єдиним засновником якої є держава.

         Непрозорі схеми господарської діяльності НАК «Нафтогаз», корупція, бюрократія, а також постійні законодавчі зміни часто призводять до виникнення конфліктів між Компанією і клієнтами.

Досвідчені адвокати АБ «Ткачук і партнери» готові захистити Вас від безпідставних претензій  НАК «Нафтогаз», убезпечити клієнта від можливих безпідставних майнових збитків та інших неприємностей у енергетичній галузі.

АДВОКАТИ  НАШОГО БЮРО МОЖУТЬ НАДАТИ НАСТУПНІ ПРАВНИЧІ ПОСЛУГИ:

-Консультація з усіх питань, пов’язаних із конфліктними ситуаціями з НАК «Нафтогаз» послуг по постачанню газу, визначення перспектив можливих судових процесів;

– Вирішення виниклої конфліктної ситуації із НАК «Нафтогаз» в позасудовому порядку, у тому числі шляхом  подання скарг в Національну комісію, яка здійснює Державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг;

– Допомога в зібранні матеріалів та підготовка необхідних процесуальних документів- адвокатського запиту, претензії, відповіді на претензію, позову, пояснення, заперечення, клопотання тощо;

– Участь на захист інтересів клієнта у судах усіх інстанцій у спорах з НАК «Нафтогаз», у тому числі за позовом Компанії;

– Оскарження незаконних судових рішень в апеляційному та касаційному порядку;

– Захист інтересів клієнта на стадії виконавчого провадження.

Із досвіду адвокатів нашого Бюро можливо зазначити найчастіші спори, які виникають у споживачів із НАК «Нафтогаз»:

– невірне нарахування оплати за споживання газу;

– безпідставне нарахування обсягів необлікованого споживання газу;

– протиправне припинення постачання газу та відмова у його відновленні;

– надання неякісних послуг по постачанню газу;

– пред’явлення НАК «Нафтогаз» позовів до споживачів про стягнення заборгованості по оплаті за споживання газу та штрафних санкцій тощо;

-спори, пов’язані з укладенням договорів із НАК «Нафтогаз», їх розірвання та визнання недійсними (як в цілому, так і окремих його положень) тощо.

УКЛАДЕННЯ ДОГОВОРІВ ІЗ НАК «НАФТОГАЗ» НА ПОСТАЧАННЯ ГАЗУ

Підставою для постачання споживачу газу є укладення із НАК «Нафтогаз» відповідного договору.

Договір постачання природного газу побутовим споживачам укладається шляхом  заявочного приєднання побутового споживача до умов договору постачання природного газу побутовим споживачам, за згодою постачальника відповідно до умов Типового договору постачання природного газу побутовим споживачам, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.09.2015 № 2500, що розміщений на офіційному веб-сайті НАК «Нафтогаз» і не потребує двостороннього підписання письмової форми договору.        

Важливо! За однією поштовою адресою укладається один договір постачання природного газу. У випадку, якщо будівля за однією поштовою адресою перебуває у власності кількох осіб, договір укладається один договір з одним із співвласників (користувачів) за умови письмової згоди всіх інших співвласників (користувачів), про що робиться відмітка в заяві-приєднанні (пункт 14 розділу ІІІ Правил постачання природного газу).

Непобутовий споживач укладає договір із НАК «Нафтогаз», зразок якого міститься також на веб-сайті Компанії.

         До заяви необхідно надати необхідний перелік документів (копію паспорта, свідоцтво про право власності на об’єкт нерухомості та інші, які уточняються індивідуально), але НАК «Нафтогаз» не має права вимагати документи, які не передбачені чинним законодавством.

Так, споживач має право укласти договір постачання природного газу з будь-яким постачальником за умови відсутності простроченої заборгованості за поставлений природний газ перед діючим постачальником.

Однак, на сайті Компанії «Нафтогаз» вимагалось від потенційного клієнта на підтвердження відсутності заборгованості із діючим постачальником  надати саме довідку або акт звірки взаєморозрахунків.

   З цього приводу свою правову позицію висловив Верховний Суд у справі № 910/854/19 Верховний Суд, який  11.02.2020 залишив без змін судові рішення про задоволення позову ТОВ до НАК «Нафтогаз» про визнання укладеним договору  на постачання природного газу виключно для виробництва теплової енергії, що споживається підприємствами, організаціями та іншими суб`єктами господарювання, які не є бюджетними установами/організаціями у запропонованій Позивачем редакції.

Позовна заява мотивована тим, що Відповідач ухиляється від укладення Договору, який він зобов`язаний укласти відповідно до приписів Закону України “Про ринок природного газу” та постанови Кабінету Міністрів України від 19.10.2018 № 867 “Про затвердження Положення про покладення спеціальних обов`язків на суб`єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу”.

Верховний Суд зазначив про неправомірність дій НАК «Нафтогаз» щодо відмови укласти договір у зв’язку із неподанням позивачем документів (довідки або акту звірки взаєморозрахунків), що підтверджувало б відсутність простроченої заборгованості підприємства за поставлений природний газ попереднім постачальником, оскільки позивач довів належними доказами відсутність такого боргу.

 При цьому, суд вказав, що обов`язку споживача підтвердити відсутність заборгованості за поставлений газ перед попереднім постачальником шляхом надання відповідної довідки має кореспондувати обов`язок постачальника надати споживачу таку довідку або підписати акт звірки взаєморозрахунків, проте такий обов`язок постачальника законодавчо не встановлений.

Підтверджуючим документом урегулювання взаємних розрахунків із попереднім постачальником може бути угода про реструктуризацію боргу.

Коли між споживачем і постачальником – НАК «Нафтогаз» не досягнуто згоди про надання послуг з газопостачання, розміру їх оплати, відшкодування збитків, спірні питання щодо укладення, розірвання, визнання недійсними договорів (або окремих його положень) вирішуються в судовому порядку, в чому Вам нададуть допомогу кваліфіковані юристи нашого Бюро.

 

     СПОРИ З НАК «НАФТОГАЗ» ЩОДО ОБЛІКУ СПОЖИТОГО ГАЗУ

Постачання природного газу споживачам здійснюється за умови наявності вузла обліку природного газу.

Періодична повірка (у тому числі демонтаж, транспортування монтаж, технічне обслуговування та пов’язаний з такою повіркою ремонт) лічильників газу, які встановлені для розрахунків за спожитий природний газ побутовими споживачами (населенням) для їх побутових потреб, здійснюється за рахунок Оператора ГРМ.

Споживач зобов’язаний забезпечити доступ представникам Оператора ГРМ після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення робіт з демонтажу лічильника на повірку (або його повірки на місці встановлення).

У разі відмови в доступі до об’єкта споживачу змінюється режим нарахування об’ємів природного газу відповідно до вимог Кодексу газорозподільних систем. У разі пропущення терміну періодичної повірки лічильника газу з вини Оператора ГРМ об’єм спожитого природного газу по об’єкту побутового споживача за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за яким пропущений термін повірки.

Зняття лічильника газу на періодичну повірку (або його повірку на місці встановлення) здійснюється у присутності споживача.За необхідності розпломбування лічильника газу складається акт розпломбування, який підписується споживачем.

         У порядку визначеному Кодексом представником Оператора ГРМ складається акт про порушення у разі  виявлення під час перевірки приладу обліку газу наступних порушень:

-пошкодження пломб або лічільника газу;

-наявність зміни параметрів параметризації обчислювача чи коректора об’єму газу;

-непрацездатність комерційного ВОГ чи його складових та/або його (їх) невідповідність умовам експлуатації чи узгодженій проектній документації або умовам договору;

-наявність ознак несанкціонованого втручання в роботу ЗВТ;

-наявність несанкціонованого газопроводу;

-несанкціоноване підключення газових приладів, внаслідок чого перевищується діапазон обчислення лічильника газу (сумарна номінальна потужність газових приладів і пристроїв перевищує діапазон обчислення лічильником газу).

 

При виявленні ознак пошкодження пломб, лічільника газу за ініціативою Оператора ГРМ чи споживача може бути призначена їх експертиза або  позачергова чи експертна повірка. Споживач зобов’язаний бути присутнім під час проведення експертизи.

 До отримання результатів експертизи або позачергової чи експертної повірки розрахунок необлікованого або облікованого частково об’єму природного газу внаслідок порушення не здійснюється.

Якщо за результатами експертизи та/або позачергової чи експертної повірки підтверджено наявність порушення, у всіх випадках за відсутності дублюючого ЗВТ об’єм розподіленого в точці вимірювання природного газу за період порушення та відсутності комерційного ЗВТ розраховується у порядку, визначеному розділом XI  Кодексу, зі складанням акта про порушення.

У разі своєчасного (до виявлення порушення представником Оператора ГРМ) письмового повідомлення споживачем про пошкодження лічильника газу або пошкодження пломби (крім її відсутності) за умови відсутності несанкціонованого втручання в роботу лічильника газу чи пошкодження пломби з прихованими заходами вищевказана вказана процедура, не застосовується (крім періоду відсутності пошкодженого лічильника газу, який був направлений на експертизу та/або позачергову чи експертну повірку).

         У разі відмови споживача від підписання акта про порушення він вважається дійсним, якщо його підписали:-представник постачальника та одна незаінтересована особа (представник житлово-експлуатаційної організації, балансоутримувач або управитель будинку тощо) за умови посвідчення їх осіб; -три представники постачальника, що засвідчується відеозйомкою. 

Акт про порушення має бути розглянутим комісією з розгляду актів про порушення, яка визначає його правомірність та приймає щодо них відповідне рішення (Пункт 8 глави 5 розділу ХІ Кодексу).

 При задоволенні комісією акта про порушення складається акт-розрахунок необлікованого (донарахованого) об’єму та обсягу природного газу і його вартості (Пункт 11 глави 5 розділу ХІ Кодексу).

 Споживач має право оскаржувати будь-які несанкціоновані, неправомірні чи інші дії Постачальника, що порушують права споживача, а також рішень комісій та брати участь у розгляді цих скарг. Суб’єктом, що розглядає скарги на такі акти, є територіальний орган Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

В разі незгоди споживача  з висновком комісії, або рішенням НКРЕКП, вони можуть бути оскарженні в судовому порядку. При цьому, якщо об’єм та/або вартість необлікованого (донарахованого) природного газу буде оскаржуватися споживачем  у судовому порядку, тоді до винесення остаточного рішення у судовій справі заборгованість за необлікований (донарахований) об’єм природного газу не вважається простроченою.

         Адвокати нашого Бюро прискіпливо перевірять дотримання законності при перевірці газового лічильника, експертного висновку, акту про порушення та допоможуть оскаржити їх до НКРЕКП, або, що більш надійно, у судовому порядку.

 

 ЗАБОРГОВАНІСТЬ ЗА СПОЖИТИЙ ГАЗ ТА ВИРІШЕННЯ ТАКИХ СПОРІВ З НАК «НАФТОГАЗ»

Порядок оплати за поставлений газ визначається в заяві-приєднанні або договорі.

При цьому споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за договором на постачання природного газу через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу постачальника та в інший не заборонений законодавством спосіб (пункт 16 розділу ІІІ Правил постачання природного газу).

Переплата зараховується в рахунок оплати на наступний розрахунковий період або повертається на поточний рахунок споживача на його письмову вимогу протягом п’яти робочих днів після отримання такої вимоги (пункт 18 розділу ІІІ Правил).

При виникненні у споживача заборгованості за договором постачання природного газу за домовленістю сторін (постачальника та споживача) може бути укладений графік погашення заборгованості, який оформлюється додатком до договору або окремим договором про реструктуризацію заборгованості.

За відсутності графіка погашення заборгованості постачальник має право грошові кошти, отримані від споживача в поточному розрахунковому періоді, зарахувати в рахунок погашення існуючої заборгованості споживача відповідно до черговості її виникнення.

У разі відсутності графіка погашення заборгованості або його недотримання чи неоплати поточних платежів постачальник має право у порядку, договором постачання природного газу, припинити або обмежити постачання природного газу на об’єкт споживача до повного погашення заборгованості.

Якщо побутовий споживач не здійснив оплату за спожитий природний газ протягом десяти днів після строку, визначеного договором постачання природного газу, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання природного газу споживачу шляхом направлення споживачу письмового повідомлення (з відміткою про вручення) з вимогою самостійно припинити споживання природного газу за рахунок перекриття запірного пристрою перед газовим приладом та допустити представника постачальника на об’єкт для пломбування запірних пристроїв.

При цьому в повідомленні про припинення споживання природного газу постачальник має зазначити підстави та дату припинення газоспоживання, яка не може бути раніше ніж через три дні після дати отримання повідомлення (пункт 21 розділу ІІІ Правил).

Юристи нашого Бюро перевірять правильність нарахування заборгованості, у тому числі законність підстав для такого нарахування,  припинення постачання газу або відмову у його відновленні та оскаржать неправомірні дії постачальника у судовому порядку.

            При цьому звертаю увагу, що у судовому порядку можливо вирішити питання не лише щодо визнання незаконними дій постачальника щодо припинення чи відмови у поновленні газопостачання, але і зобов’язати останнього відшкодувати збитки.

Так, наприклад відшкодування збитків постачальником споживачу  здійснюється у разі:

– Постачання газу побутовому споживачу було припинено через дії Оператора ГРМ на виконання неправомірного доручення постачальника про припинення постачання газу побутовому споживачу.

У такому випадку постачальник відшкодовує побутовому споживачу вартість робіт з припинення і повторного відновлення подачі природного газу після його безпідставного припинення. При цьому постачальник відшкодовує побутовому споживачу збитки (обсяг недовідпущеного природного газу), які обчислюються виходячи з фактичного середньогодинного споживання природного газу за останній розрахунковий період, кількості годин перерви та цін на природний газ, що діяли в період відсутності газопостачання.

-Постачальник не забезпечив своєчасне включення споживача до власного Реєстру споживачів у погодженому зі споживачем періоді постачання (за умови, що споживачем не порушувались зобов’язання за договором постачання природного газу), що призвело до припинення розподілу природного газу Оператором ГРМ, споживач має право вимагати від постачальника відшкодування вартості або об’єму недовідпущеного природного газу, який обчислюється виходячи з середньодобового споживання природного газу за останні 12 місяців з урахуванням періоду припинення газопостачання та вартості робіт з припинення і повторного відновлення подачі природного газу після його безпідставного припинення.

Крім того, якщо внаслідок цього споживачу або його майну завдано матеріальної чи моральної шкоди, постачальник також повинен відшкодувати цю шкоду.

Для ініціювання процедури відшкодування збитків споживач складає в довільній формі акт-претензію, в якому зазначає підстави та розмір нарахованих збитків, та надсилає його постачальнику поштовим відправленням з позначкою про вручення, а постачальник зобов’язаний не пізніше 20 робочих днів з моменту його отримання відшкодувати завдані збитки або написати мотивовану відмову від їх повного або часткового відшкодування.

У випадку нереагування постачальником у встановлений строк на звернення або невідшкодування завданих збитків дане питання вирішується у судовому порядку, в чому допоможуть юристи нашого Бюро.

В переважній більшості, подаючи НАК «Нафтогаз» позов до суду про стягнення із споживачів заборгованості Компанія нараховує величезні суми штрафних санкцій, які перевищують суму заборгованості, або пред’являють позови до споживачів про стягнення штрафних санкцій в той час, як сума основного боргу вже погашена.

Так, апеляційний суд 05.04.2021 (після скасування судових рішень Верховним Судом) у справі № 903/918/19, залишив в силі судове рішення першої інстанції про відмову у задоволенні позову НАК «Нафтогаз» у стягненні із споживача  117 597 грн пені, 119 761 грн. трьох процентів річних, 106 327 грн. суми індексу інфляції (при заявлених вимогах у сумі 570 012 грн.).

Судові рішення обґрунтовані тим, що із мотивувальної частини рішення Конституційного Суду України від 11.07.2013 № 7-рп/203 слідує, що неустойка має на меті стимулювати боржника до виконання основного грошового зобов`язання та не повинна перетворюватись на несправедливо непомірний тягар для споживача і бути джерелом отримання невиправданих додаткових прибутків для кредитора.

Відтак, інститут зменшення неустойки судом є ефективним механізмом забезпечення балансу інтересів сторін порушеного зобов`язання.

Згідно із ч.3 ст. 551 ЦК України розмір неустойки може бути зменшений за рішенням суду, якщо він значно перевищує розмір збитків, та за наявності інших обставин, які мають істотне значення.

Також судовими рішеннями у справі № 912/2985/19  відмовлено у задоволенні позову НАК «Нафтогаз» про стягнення із споживача 61 662 грн., з яких: пеня в сумі 46 902 грн., 3% річних в сумі 3 610 грн., інфляційні витрати в сумі 11 149 грн.    

          Судові рішення мотивовані тим, шо нарахування пені, трьох процентів річних та інфляційних втрат є безпідставним в силу Закону України «Про заходи спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії».

         Норми цього Закону чітко визначають підстави списання нарахованої пені, інфляційних, процентів річних, та заборону нарахування даних санкцій -це погашення заборгованості до набрання чинності Законом.

Оскільки відповідач погасив заборгованість до набрання чинності Законом (до 30.11.2016), то нараховані позивачем    пеня, 3% річних підлягають списанню, а відтак позовні вимоги не підлягають задоволенню.

Нерідко НАК «Нафтогаз» звертається до суду із позовами про стягнення із споживача нанесених Компанії «надуманих збитків» за порушення умов договору про постачання природного газу.

Так,  АТ «НАК «Нафтогаз України» звернувся до АТ «Дніпровська теплоелектроцентраль» з позовом про стягнення 35 792 грн. збитків, завданих позивачеві неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов’язань згідно умов договору щодо обсягу споживання газу, а саме в один із місяців відповідач спожив природний газ в меншому обсязі ніж було узгоджено сторонами, що є підставою, на думку постачальника для стягнення збитків.

Апеляційним господарським судом 14.07.2022, залишено в силі рішення суду першої інстанції у даній  справі № 904/8921/21, яким відмовлено у задоволенні позову.

Судові рішення мотивовано тим, що ст.ст. 22, 623 ЦК України встановлено, що боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Разом з тим, в силу ст.ст. 224, 225 ГК України збитки це об`єктивне зменшення будь-яких майнових благ кредитора, яке пов`язане з утиском його інтересів, як учасника певних суспільних відносин і яке виражається у зроблених ним витратах, у втраті або пошкодженні його майна, у втраті доходів, які він повинен був отримати.Для застосування такої міри відповідальності, як стягнення збитків за порушення договірних зобов`язань, потрібна наявність усіх елементів складу цивільного правопорушення: протиправна поведінка, збитки, причинний зв`язок між протиправною поведінкою боржника та збитками кредитора, вина боржника.

З огляду на те, що позивач не довів у даній справі нанесення йому збитків відповідачем у зв’язку із споживанням газу за обсягом меншим  ніж передбачено договором, суди відмовили у задоволенні позову.

Адвокати нашого Бюро грамотно підготують позов, або заперечення на позовні вимоги НАК «Нафтогаз», забезпечать  підтримку правової позиції у судовому засіданні та доведуть спірне питання до позитивного для клієнта результату.

Юристи нашого Бюро нададуть правову допомогу також при відмові НАК «Нафтогаз» в укладенні договору про реструктуризацію боргу, що також можливо вирішити у судовому порядку.

Так, Верховним Судом 23.07.2019 у справі № 922/1908/18 залишено без змін судові рішення про відмову у задоволенні позову АТ «НАК «Нафтогаз України» до ТОВ про стягнення  заборгованості за договором купівлі-продажу природного газу в розмірі 7 343 453 грн., з яких: 934 738 грн. – основний борг, 3 103 816грн. – пеня, 257 563 грн. – 3% річних, 3 047 334,68 грн. – інфляційні втрати. Задоволено зустрічний позов ТОВ про визнання укладеним договір про реструктуризацію боргу у редакції відповідача за первісним позовом.

Судові рішення мотивовані тим, що заявлена первісним позивачем до стягнення заборгованість за поставлений природний газ підлягає реструктуризації у порядку Закону України «Про заходи спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання та водовідведення за спожиті енергоносії», яка має здійснюватися за договором про реструктуризацію заборгованості, умови якого мають відповідати Типовому договору про реструктуризацію заборгованості за природний газ, затвердженого постановою КМУ від 29.03.2019 № 222. Запропонована ТОВ  редакція договору відповідає Типовому договору про реструктуризацію.

При цьому Верховний Суд звернув увагу, що в силу вимог п.1 ст. 7 вказаного Закону України на реструктуризовану заборгованість не нараховуються пеня, 3 % річних та інфляційні втрати.

У аналогічній справі № 922/1909/18,  у постанові від 05.06.2019 Верховний Суд вказав на  необхідність укладення сторонами договору про реструктуризацію, а заборгованість за спожитий природний газ, заявлена до стягнення в розмірі 1 002 805 грн. підлягає реструктуризації, усі нарахування на цю заборгованість у вигляді пені, інфляційних та 3% річних, що були включені до предмету позовних вимог, є реструктуризованими, відповідно до вказаного Закону України,  норми якого є спеціальними до правовідносин між сторонами.        

Адвокати АБ «Ткачук і партнери» мають великий досвід у вирішенні наведених суперечок із НАК «Нафтогаз» та допоможуть клієнту в межах правового поля досягти швидкого, без зайвих клопотів,  бажаного позитивного результату.