Перейти до вмісту
Главная страница » ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ НАВЕЛА НОВИЙ ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК ПРИ ПОДІЛІ СПІЛЬНОГО МАЙНА ПОДРУЖЖЯ У ЧАСТЦІ У СТАТУТНОМУ КАПІТАЛІ

ВЕЛИКА ПАЛАТА ВЕРХОВНОГО СУДУ НАВЕЛА НОВИЙ ПРАВОВИЙ ВИСНОВОК ПРИ ПОДІЛІ СПІЛЬНОГО МАЙНА ПОДРУЖЖЯ У ЧАСТЦІ У СТАТУТНОМУ КАПІТАЛІ

Судові спори щодо поділу майна подружжя на частки у Статутному капіталі господарських Товариств продовжують залишатися найбільш заплутаними та нестабільними в правовому застосуванні.
На що може претендувати один із подружжя, який не значиться в установчих документах Товариства учасником (засновником) ?

10 квітня 2024 року Великою Палатою Верховного Суду була розглянута справа за позовом Позивачки А до Відповідача Б про встановлення факту спільного проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу, визнання майна спільною сумісною власністю та поділ майна, стягнення вартості внеску до статутного капіталу Товариств та відповідним зустрічним позовом.

При цьому слід зазначити, що Верховний Суд не завжди послідовно дотримувався правової позиції при поділлі майна подружжя про право одного із подружжя на частку в Статутному капіталі Товариства.
В постановах Верховного Суду від 8 травня 2019 року, 11 березня 2020 року, 1 листопада 2021 року, 3 березня 2020 року було зазначене, що право Позивача буде підлягати захисту стягненням половини внесеного Статутного капіталу Товариства, половину доходу Товариства, та поділу майна Товариства, що залишилось після його ліквідації.

Постановою Великої палати Верховного Суду від 29 червня 2021 року було здійснено відступ від правової позиції Верховного Суду України від 3 липня 2013 року та зазначено, що частка у Статутному капіталі приватного підприємства не є спільною сумісною власністю подружжя та відповідно може бути відчужена подружжям без згоди іншого подружжя.

Перша судова палата Касаційного цивільного Суду Верховного Суду у своїй постанові від 15 червня 2022 року вказала, що Позивач може вимагати вартість половини Статутного капіталу, а не стягнення внеску до Статутного капіталу Товариства.

Отже, фактично залишилось не вирішеним, що саме є спільною власністю подружжя – передане майно в Товариство або право вимоги половини вартості частки Товариства.

На вирішення Великої палати Верховного Суду було поставлено наступні правові питання:
Чи може подружжя здійснити поділ частки іншого з подружжя у Статутному капіталі Товариства або потрібно стягнути половину вартості частки іншого подружжя у Статутному капіталі Товариства або стягнути внесок у Статутний капітал Товариства ?

Великою Палатою Верховного Суду було зроблено висновок, що Позивач може вимагати стягнення вартості частки Статутного Капіталу Товариства на день подання позову.

Подібні висновки також робив Верховний Суд у своїх постановах від 15 червня 2022 року та від 8 травня 2019 року.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *