Перейти до вмісту
Главная страница » СТАТТЯ 185 КК УКРАЇНИ. ГРАБІЖ – ДОПОМОГА АДВОКАТА

СТАТТЯ 185 КК УКРАЇНИ. ГРАБІЖ – ДОПОМОГА АДВОКАТА

На противагу крадіжці (ст. 185 КК України), яка характеризується таємним викраденням майна, грабіж (ст. 186 КК України) – це відкрите заволодіння чужим майном, тобто вилученням майна в присутності власни­ка або інших осіб, які усвідомлюють вчинення викрадення. Водночас і осо­ба, яка викрадає майно, усвідомлює, що її дії помічені іншими і оцінюють­ся ними як викрадення, але вона ігнорує це.

В практичній діяльності адвоката непоодинокими є випадки безпідставного звинувачення винної особи в іншому обсязі протиправних дій, у зв’язку з чим кримінальна відповідальність посилюється, наприклад, необхідно відрізняти крадіжку та грабіж, насильницькій грабіж необхідно відмежовувати від розбою. Тільки досвідчений адвокат допоможе обвинуваченому уникнути безпідставного обвинувачення або пом’якшити покарання. 

Кваліфікуючими ознаками грабежу є: поєднання з насильством; вчинення повторно; за попередньою змовою групою осіб; поєднання з проникненням у жит­ло, інше приміщення чи сховище, або що завдав значної шкоди потерпіло­му; вчинення у великих/особливо великих розмірах; вчинений в умовах воєнного або надзвичайного стану; вчинення організованою групою.

Покарання за грабіж залежить від кваліфікуючих ознак та варіюється від штрафу від двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян до позбавлення волі до тринадцяти років з конфіскацією майна.

Розрізняючи крадіжку і грабіж, слід виходити зі спрямованості умислу винної особи та даних про те, чи усвідомлював потерпілий характер вчинюваних винною особою дій. У зв’язку з цим викрадення належить кваліфікувати як крадіжку не лише тоді, коли воно здійснюється за відсутності потерпілого, але й у присутності сторонніх осіб, які не усвідомлюють факту викрадення майна і не можуть дати йому належної оцінки (психічно хворі, малолітні).

Дії, розпочаті як крадіжка, але виявлені потерпілим чи іншими особами і, незважаючи на це, продовжені винною особою з метою заволодіння майном, належить кваліфікувати як грабіж, а в разі застосування насильства чи висловлювання погрози його застосування – залежно від характеру насильства чи погрози – як грабіж чи розбій.

Коли винна особа вже отримала реальну можливість розпорядитися чи користуватися протиправно вилученим майном, але застосовує насильство лише з метою уникнення затримання, її дії не можуть визнаватися грабежем, поєднаним з насильством.

Залежно від способу вилучення майна вони можуть розцінюватись як крадіжка або грабіж. Застосування насильства в такому випадку утворює окремий склад злочину і потребує окремої кваліфікації залежно від тяжкості наслідків та заподіяної потерпілому фізичної шкоди.

Насильницький грабіж необхідно відмежовувати від розбою. Основні ознаки, за якими розрізняються ці злочини:

·         спосіб посягання (грабіж – це завжди відкрите посягання, а розбій може вчинюватись як відкрито, так і таємно);

·         характер фізичного і психічного насильства (при грабежі для досягнення своєї мети винний застосовує насильство, що не є небезпечним для життя або здоров’я потерпілого, або погрозу такого насильства, при розбої – насильство, небезпечне для життя чи здоров’я особи, яка зазнала нападу, або погрозу таким насильством);

·         момент закінчення (грабіж вважається закінченим з моменту, коли винна особа вилучила майно і має реальну можливість розпоряджатися чи користуватися ним, тоді як розбій вважається закінченим з моменту нападу незалежно від того, чи заволоділа винна особа чужим майном).

Своєчасний вступ адвоката у кримінальне провадження допоможе сформувати докази у справі, сприяє формуванню первинних показань підозрюваного, вихначення правильної кваліфікації вчиненого діяння та убезпечить його від будь-якого тиску з боку правоохоронних органів.