Перейти до вмісту
Главная страница » ПІДГОТОВКА ТЕНДЕРНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

ПІДГОТОВКА ТЕНДЕРНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

ПІДГОТОВКА ТЕНДЕРНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Важливим етапом, якому приділяється увага в процесі проведення публічних закупівель, є підготовка тендерної документації. Адже складання документів відповідно до норм законодавства є запорукою позитивного результату.

Перед замовником постає задача лаконічно та чітко викласти вимоги до учасників торгів (в подальшому виконавців/постачальників), так би мовити розробити для них інструкцію.   

В свою чергу, учасники публічних закупівель повинні чітко дотриматись того алгоритму дій та тих вимог, які задав замовник.

 

Перелік інформації, яку повинна містити тендерна документація, передбачено ст. 22 Закону України “Про публічні закупівлі”, серед якої:

·  необхідні кваліфікаційні критерії (ст. 16 Закону);

·  інформацію про спосіб підтвердження відповідності учасників установленим критеріям і вимогам згідно із законодавством;

·  інформацію про необхідні технічні, якісні, кількісні характеристики предмета закупівлі, наприклад технічну специфікацію, дані про маркування, протоколи випробувань або сертифікати на підтвердження відповідність предмета закупівлі встановленим вимогам у тендерній документації;

·  методика оцінки тендерних пропозицій;

·  строк дії тендерної пропозиції;

·  інформація про залучених учасником закупівель суб’єктів господарювання;

·  проект договору про закупівлю з обов’язковим зазначенням порядку змін його умов;

·  інформацію про мову, валюту

·  формальні помилки тощо.

 

Що не потрібно вказувати як вимогу в тендерній документації:

·         посилання у технічній специфікації на конкретну марку, виробника тощо;

·         вимоги про підтвердження інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних або розміщена у відкритих єдиних державних реєстрах з вільним доступ, або публічної інформації в системі Прозорро;

·         вимоги про засвідчення документація, що надана в складі тендерної пропозиції, яка подана учасником у формі електронного документа через веб-ресурс Прозорро із накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, згідно із Законом України «Про електронні довірчі послуги»;

·         дискримінаційні вимоги, що обмежують конкуренцію;

·         не встановлювати кваліфікаційні критерії, визначені п.п.1,2 ч. 2 ст. 16 Закону, до таких предметів закупівлі як тверде паливо, електрична енергія, бензин, дизельне пальне, природній газ, газ скраплений для авто, а також для комунально-побутових та промислових цілей.

Яких помилок припускаються готуючи тендерні документи? Недотримання формату файлів, мови, форми довідок, множини чи однини (наприклад, щодо наявності персоналу чи працівників). Всі ці на перший погляд незначні моменти можуть стати підставою для відхиленні пропозиції учасника в межах положень законодавства.

В свою чергу, Міністерство економічного розвитку України у 2016 році розробив Примірну тендерну документацію, яка полегшила розробку власної документації однак не є обов’язковою для використання.  

Консультація адвоката по тендерам нашого бюро допоможе розв’язати всі незрозумілі чи спірні моменти. 

Доручаючи ж юридичний супровід закупівлі експерту адвокатського бюро «Ткачук та партнери» на цьому етапі як замовник, так і учасник можуть бути впевнені, що всі необхідні нюанси будуть враховані та Ви можете зайвий раз не занурюватися в ці процеси.

Адвокат із закупівель нашого бюро підготує всю необхідну тендерну документацію чи то замовнику, чи то учаснику торгів, проведе експертизу тендерної документації та інших рішень замовника на предмет їх відповідності чинному законодавству, підготує скарги та вимоги на усунення порушень до замовника, здійснюватиме юридичний супровід під час процедури закупівлі, а також вживатиме інші дії, що стануть необхідними для перемоги у тендері, захисту прав та інтересів клієнта.