Перейти до вмісту
Главная страница » Призупинення реєстрації податкових накладних

Призупинення реєстрації податкових накладних

Приостановка регистрации налоговых накладных
253 992 грн. були стягнуті з податкової служби на користь платника податків як моральні та матеріальні збитки, яких зазнав платник податків внаслідок призупинення реєстрації податкових накладних
 
Призупинення реєстрації податкових накладних є великою проблемою для підприємця та підприємства, а також може спричинити низку подальших несприятливих наслідків. Але іноді підприємець має право притягнути податкову службу до відповідальності за ці наслідки та компенсувати збитки.
 
Так, платник податків звернувся до суду із позовом до податкової служби та проханням відшкодувати йому збитки у розмірі 364682 грн., із яких 215792 грн. – матеріальні збитки, 48890 грн. – втрачена вигода, 100000 грн. – моральна шкода.
 
Суть справи полягала в тому, що позивач подавав до податкової служби дві податкові накладні, проте вони не були прийняті. У зв’язку з чим позивач звернувся до суду із позовом про поновлення реєстрації накладних, який було задоволено. Проте податкова служба відновила реєстрацію накладних лише через чотири місяці після рішення суду про це, у зв’язку із чим позивач знову звернувся до суду та з проханням стягнути 364682 грн. як матеріальні та моральні збитки, які він зазнав за той період, поки податкова не відновлювала реєстрацію.
 
Суму матеріальних збитків позивач аргументував тим, що внаслідок неприйняття податкових накладних, він не зміг здійснити постачання продукції за договором поставки, у зв’язку з чим у судовому порядку з нього стягнули 200000 грн. пені та 3992 грн. судового збору. На підтвердження цього позивач також надав платіжні доручення.
 
Крім того, позивач просив стягнути 11800 грн., які витратив на юридичні послуги у зв’язку із захистом своїх прав на захист честі та гідності, а також ділову репутацію у кримінальному провадженні.
 
Суд визнав 203992 грн. як матеріальний збиток, якого позивач зазнав у зв’язку з тим, що з нього стягнули цю суму за нездійснення постачання продукції вчасно. Проте щодо стягнення суми у розмірі 11800 грн. – з оплати юридичних послуг у кримінальному провадженні – наголосив на наступному: відшкодування витрат, понесених у кримінальному провадженні, має вирішуватися при винесенні вироку у кримінальному провадженні.
 
Щодо суми до стягнення за втрачену вигоду, суд прийшов до висновку, що відсутні докази, які підтверджують цю суму. Так, втраченою вигодою є розрахунок втрат очікуваного приросту у прибутку, а сам розрахунок має бути заснований на документах, які беззастережно підтверджують реальну можливість отримання цього прибутку. Позивач зробив розрахунок втраченої вигоди на підставі його доходів, отриманих за квартал, що передує тому кварталу, коли він вимушено не міг вести підприємницьку діяльність і не мав доходу у зв’язку із зупиненням реєстрації податкових накладних. Проте суд розглянув це як припущення позивача, які не були беззастережними доказами.
 
Але суд визнав наявність моральної шкоди у позивача, оскільки певний час він був без роботи, тобто це принесло йому моральні переживання, негативно вплинуло на його ділову репутацію, а також, за твердженням позивача, негативно позначилося на його здоров’ї (на підтвердження чого він надав аркуші непрацездатності). Проте суд завважав за розумне зменшити суму компенсації за моральну шкоду до 50000 грн.
 
Як результат, суд задовольнив позов підприємця частково, зобов’язавши податкову службу виплатити 253 992 грн. на користь підприємця як моральні та матеріальні збитки.
 
Таким чином, у разі неправомірних дій/бездіяльності податкової служби, її рішення не тільки можна скасувати, а й відшкодувати матеріальні та моральні збитки, завдані такими діями/бездіяльністю. І, звичайно ж, за умови професійної юридичної підтримки.