Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » Право на пенсію як батько дитини-інваліда

Право на пенсію як батько дитини-інваліда

пенсия родителя по уходу за ребенком инвалидом
Якщо матері дитини інваліда призначена пенсія за віком, батько дитини інваліда має право скористатися правом виходу на пенсію як батько дитини-інваліда
 
У гонитві за економією грошей Пенсійного фонду його посадові особи часто безпідставно обмежують права заявників на отримання пенсії,  навіть доходить до порушення прав на оформлення пенсії батьків дитини-інваліда. Так, якщо мати дитини-інваліда вийшла на пенсію за віком, посадові особи кваліфікує це так, що мати скористалася своїм правом, і батькові дитини-інваліда цією нормою для дострокового виходу на пенсію скористатися вже не можна.
Однак таке тлумачення закону про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування не можна визнати законним, виходячи з наступного:
 
Особа, яка має право на кілька видів пенсії, має право вибору пенсію, яка буде йому оформлятися. (Пенсія військовослужбовця, втрата годувальника, інвалідність, за віком).
Як передбачає норма права жінці батькові дитини-інваліда Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, для того що в них право на пенсію вони повинні досягти 50 річного віку і мати стаж від 15 років.
 
Але по її вибору або в разі її відсутності, якщо діти були на утриманні батька, то батькові призначається пенсія при наявності 55 років і стажу понад 20 років.
Таким чином, закон ні в якому випадку не містить норм, які не дозволяють мати дитини-інваліда на вибір іншої пенсії, і позбавляють одночасно на таку пенсію батька дитини-інваліда.