Перейти до вмісту
Главная страница » Корисні статті » Працювали на посадах фармацевтів в аптечних кіосках?

Працювали на посадах фармацевтів в аптечних кіосках?

пенсионное обеспечение фармацевтов
Особи, які працювали на посадах фармацевтів в аптечних кіосках, за умови здійснення такої діяльності на основі ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами, незалежно від отримання цим аптечним закладом акредитаційних сертифікатів, мають право на зарахування стажу роботи на таких посадах до спеціального стажу, необхідного для призначення пенсії за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону «Про пенсійне забезпечення».
Відповідно до ст. 2 та ст. 51 Закону «Про пенсійне забезпечення» одним з видів державних пенсій є пенсії за вислугу років. Вони встановлюються окремим категоріям громадян, зайнятих на роботах, виконання яких призводить до втрати професійної працездатності або придатності до настання віку, що дає право на пенсію за віком і яка призначається при залишенні роботи, яка дає право на них.
Одним з головних умов для призначення такої пенсії – наявність відповідного стажу роботи і незалежно від віку.
Одними з осіб, які мають право на отримання даного виду пенсії – є працівники охорони здоров’я при наявності стажу від 25 до 30 років за переліком, що затверджується в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України. Тобто за змістом цієї норми Закону законодавець уповноважив Кабінет Міністрів України визначати перелік робіт, посад в установах і закладах охорони здоров’я я, виконання яких зараховується до спеціального стажу, необхідний для отримання права на призначення.
У розділі 2 «Охорона здоров’я» цього Переліку № 909 визначено, що робота на посадах провізорів, фармацевтів (незалежно від найменування посад), лаборантів дає право на пенсію за вислугу років. При цьому серед найменувань установ і закладів вказано не тільки аптеки, а й аптечні кіоски, аптечні магазини, але не зазначено, що вони повинні бути обов’язково акредитованими. Крім того, в примітці 2 до Переліку № 909 встановлено, що робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим Переліком дає право на пенсію за вислугу років, незалежно від форми власності або відомчої належності закладів і установ.
Визначення поняття «заклад охорони здоров’я» міститься в статті 3 Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я», згідно з якою це юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензіата професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.
Аптечний кіоск – це структурний підрозділ аптеки, основним завданням якого є забезпечення населення лікарськими засобами шляхом здійснення роздрібної торгівлі готовими лікарськими засобами, що відпускаються без рецептів лікаря.
Встановлений частиною першою статті 19 Закону України «Про лікарські засоби» порядок торгівлі лікарськими засобами, як і наведене в статті 3 Закону № 2108-XII визначення поняття «заклад охорони здоров’я», також пов’язує здійснення оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами на території України підприємствами, установами, організаціями та ФОП виключно з отриманням ліцензії, повинен видаватися в порядку, встановленому законодавством, а не з отриманням ще і акредитаційного сертифікату. При цьому в частині другій статті 19 зазначеного Закону підставою для видачі зазначеної ліцензії зазначено наявність матеріально-технічної бази, кваліфікованого персоналу, відповідність яких встановленим вимогам та заявленим у поданих заявником документах для одержання ліцензії.
Проходження першої акредитації закладу охорони здоров’я  (офіційного визнання наявності у нього для якісного, своєчасного, певного рівня медичного обслуговування населення, дотримання ним стандартів у сфері охорони здоров’я, відповідності медичних (фармацевтичних) працівників єдиним кваліфікаційним вимогам) Порядком акредитації, що діють на момент виникнення спірних прав овідносін, передбачалося лише через два роки після початку здійснення діяльності в цій сфері.
Таким чином, особи, які працювали на посадах фармацевтів в аптечних кіосках, за умови здійснення такої діяльності на основі ліцензій на здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами, незалежно від отримання цим аптечним закладом акредитаційних сертифікатів, мають право на зарахування стажу роботи на таких посадах до спеціального стажу, необхідний для призначення пенсії за вислугу років відповідно до пункту «е» статті 55 Закону «Про пенсійне забезпечення ».