Перейти до вмісту
Главная страница » НЕ ВРАХОВАНА ДОБРОВІЛЬНА СПЛАТА АЛІМЕНТІВ ВИКОНАВЧОЮ СЛУЖБОЮ, ПОСЛУГИ АДВОКАТА

НЕ ВРАХОВАНА ДОБРОВІЛЬНА СПЛАТА АЛІМЕНТІВ ВИКОНАВЧОЮ СЛУЖБОЮ, ПОСЛУГИ АДВОКАТА

 

 При виконанні судових рішень по сплаті аліментів доволі часто виникає питання, що виконавча служба не бажає враховувати добровільне виконання судових рішень, зокрема якщо в платіжних документах не вказано що це була оплата саме аліментів.

 

На такому тлумаченню правовідносин наполягав Верховний Суд у своїй постанові від 12.01.2022 року, вказавши, що у квитанціях на переказ у призначенні не зазначено що це саме «сплата аліментів», а тому рішення по сплаті аліментів залишилось не виконаним.

 

Натомість є приклади, які є більш справедливими та збалансованими.

У постановах Верховного Суду від 18.11.2020 року та 26.05.2021 року було зазначено, що чинне законодавство не вимагає, щоб Боржник при переказі коштів зазначав у квитанціях призначення платежу, а виконавець не має повноважень не враховувати такі платежі.

 

В постановах Верховного Суду від 17.05.2023 року та від 25.01.2023 року було зазначено, що оскільки Стягувач отримав кошти, інших правовідносин між ними немає, тому виконавча служба має враховувати такі добровільні перекази.

 

Таким чином, якщо Вами були зроблені добровільні перекази аліментів на користь дитини без зазначення призначення платежу, але в подальшому Виконавець такі перекази в рахунок погашення заборгованості по аліментам не сприймає, з врахуванням останніх позицій Верховного Суду це питання можливо позитивно вирішити шляхом оскарження незаконної бездіяльності виконавчої служби.