Перейти до вмісту
Главная страница » ЗАХИСТ ВІД РЕГРЕСНИХ ВИМОГ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ

ЗАХИСТ ВІД РЕГРЕСНИХ ВИМОГ СТРАХОВИХ КОМПАНІЙ

Численне страхування майна ( страхування авто, нерухомого майна) що актуально для правовідносин нанесення шкоди та ризику настання страхової події (неналежного виконання договору поставки) Страховими компаніями іноді виливається в недуже неприємну ситуацію, коли Ви виявитесь винуватцем і до Вас будуть заявлятися в суді грошові вимоги.


Наприклад, після скоєння ДТП при наявності договору страхування, після виплати страхового відшкодування до Вас буде заявлений позов в порядку регресу про стягнення з Вас виплаченої суми.


Однак, такі виплати не завжди є прозорими а обсяг здійсненого відшкодування відповідати дійсному розміру шкоди.

На практиці під час оформлення ДТП на зворотньому боці схеми ДТП –Додаток 9 до Інструкції з оформлення поліцейськими матеріалів про адміністративні правопорушенняу сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованіне не в автоматичному режимі, обов’язково зазначається пошкодження транспортного засобу (видимих, зовнішніх) здійснених в наслідок ДТП. Однак, при дослідженні експертами, що працюють при страхових компаніях, виявляються ще пошкодження, які об’єктивно не могли бути заподіяні в наслідок ДТП. І Вас звісно на цю експертизу не викликають !


Слід зазначити, відповідні документи видаються при пожежі Акт про пожежу– додаток № 1 до Порядку обліку пожеж та їх наслідків та Акт про залиття – додаток 4 до Правил утримання будинків.


Однак, при ретельному судовому розгляді з’ясовується, що дійсний розмір шкоди в кілька разів менше, ніж заявлено у позові страхової компанії ! Заміна деталей авто, в дійсності які не замінювались, завищенні ціни на запчастини та роботи, кілька разів додавання ПДВ – це не повний перелік хитрощів, до яких вдаються Страхові компанії при обгрунтувані розміру заявлених вимог.


Послуги адвоката при заявлені регресного позову Страхової компанії:

– Надання консультації відносно регресного позову Страхової компанії;

– Підготування відзиву на позов регресного позову Страхової компанії;

– Представництво інтересів в суді по справам регресного позову Страхової компанії;

– Складання апеляційних та касаційних скарг по справам  регресного позову Страхової компанії.


Також слід окремо зазначити про регресні вимоги страхових компаній за полісами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.


При правильному застосуванні підпункту 33.1.4 пункту 33.1 статті 33, підпункту “ґ” 38.1.1 пункту 38.1 статті 38 Закону України “Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» можно дійти до висновку, що при здійсненні страхової виплати Страхова компанія сама самостійно погоджує страхову виплату, тому такі регресні вимоги Страхової компанії є незаконними.

Як вказано у постанові Великої палати Верховного Суду від 04.07.2018 року, заявлення регресного позову Страховою компанією до особи, яка застрахувала свою цивільну відповідальність як володілець транспортного засобу, суперечить сутності  інституту страхування цивільно-правової відповідальності.