Перейти до вмісту
Главная страница » СПОРИ ПО ЗАЛИТТЮ КВАРТИРИ АБО НЕЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ

СПОРИ ПО ЗАЛИТТЮ КВАРТИРИ АБО НЕЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ

СПОРЫ ПО ЗАЛИТИЮ КВАРТИРЫ ИЛИ НЕЖИЛОГО ПОМЕЩЕНИЯ

СПОРИ ПО ЗАЛИТТЮ КВАРТИРИ АБО НЕЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ

     Спори щодо відшкодування шкоди, пов’язаної із залиттям квартири або нежитлового приміщення, становлять вагому частину справ по відшкодуванню шкоди, що розглядається судами України.
     Залиття квартири або нежитлового приміщення може відбутися як внаслідок банального не закриття кранів холодного та (або) гарячого водопостачання, халатного відношення до свого сантехнічного обладнання Вашого сусіда зверху, так і халатного відношення до сантехнічного обладнання балансоутримуючої організації ( ЖЕК  або УЖГ).
     Як правило, шкода внаслідок залиття квартири або нежитлового приміщення полягає в пошкодженні стін та шпалер, паркету, меблів, електропроводки та електроприладів.
     Іноді сума шкоди може бути дуже значною та сягати кілька десятків або навіть кілька сотень тисяч гривень !!!
     Адвокати по залиттю приміщень АБ «Ткачук і партнери» спеціалізуються на вирішенні конфліктних ситуацій, пов’язаних із стягненням шкоди з винних у залитті квартири осіб (сусідів, ОСББ, управляючої компанії тощо) та нададуть Вам наступні юридичні послуги:
     – Консультація з питань, пов’язаних з відшкодуванням шкоди, завданої залиттям приміщення;
     – Допомога в складенні акту залиття, в установленні винної особи,  в проведенні відповідної експертизи, а також у складенні розрахунку нанесених збитків;
      – Допомога в отриманні моральної шкоди, завданої залиттям квартири або нежитлового приміщення;
     – Зібрання доказів та підготовка необхідних процесуальних документів-адвокатського запиту, позову, клопотань, пояснень, заперечень тощо;
     – Представництво інтересів клієнта у всіх судових інстанціях по розгляду справи про відшкодування збитків, нанесених залиттям квартири;

  • – Оскарження незаконних судових рішень в апеляційному та касаційному порядку;
    – Юридичний супровід клієнта при виконанні рішення суду, прийнятого на його користь.
     
    ЩО НЕОБХІДНО ЗРОБИТИ У РАЗІ ЗАЛИТТЯ ВАШОЇ КВАРТИРИ АБО НЕЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ
     
    Аби в майбутньому відшкодувати матеріальну та моральну шкоду, яка завдана внаслідок залиття квартири, необхідно:
    по-перше, зафіксувати факт залиття квартири;
    – по-друге, підтвердити фактичний розмір понесених збитків;
    – по-третє, визначитись із розміром моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири;
    по-четверте, скористатись своїм правом на досудове врегулювання спору;
    – по-п’яте, звернутись до суду у випадку, якщо винуватець не йде на поступки щодо відшкодування шкоди.
     
         ЯК ЗАФІКСУВАТИ ФАКТ ЗАЛИТТЯ КВАРТИРИ АБО НЕЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ
     
         Слід пам’ятати, що у разі залиття квартири важливе значення має
    належне фіксування такого залиття. Оскільки, якщо винуватець залиття квартири відмовиться добровільно відшкодовувати завдану шкоду, то у разі звернення до суду необхідно буде мати належні та допустимі докази факту залиття.
         Відповідно до п. п. 2.3.6. Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком № 4.
    Відповідний акт складається комісією балансоутримувача
    багатоквартирного будинку, в якому знаходиться залита квартира.
        В акті повинні бути відображені: дата складання акту (число, місяць,
    рік);прізвища, ініціали та займані посади членів комісії; прізвище, ім’я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди; прізвище, ім’я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, з вини якого сталося залиття; адреса квартири, поверх, форма власності; характер залиття та його причини; завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовна вартість);висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.
         Важливо! Акт залиття квартири, який не містить вищезазначених реквізитів, не може бути належним і допустимим доказом заподіяння майнової шкоди (постанови Верховного Суду у справах №2-1974/11, № 465/2120/14-ц).
         Якщо власник житла, який спричинив залиття, відмовляється від підписання акту, це не може вплинути на його правильність та юридичну значимість (постанова ВС по справі № 753/20314/15-ц).
        Також, рекомендуємо, окрім акту, мати фото чи відеоматеріали пошкоджень, завданих внаслідок залиття.
     
         ЯК ВСТАНОВИТИ ТА ПІДТВЕРДИТИ РОЗМІР МАТЕРІАЛЬНОЇ ШКОДИ, ЗАВДАНОЇ ЗАЛИТТЯМ КВАРТИРИ АБО НЕЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ
     
        Якщо акт про залиття складено належним чином та в ньому відображено
    всю передбачену законодавством інформацію, то належним доказом розміру матеріальної шкоди може слугувати кошторис складений відповідною будівельною організацією, яка здійснила ремонтно-відновлювальні роботи у Вашому приміщенні.
         Проте, більш надійним доказом буде висновок експертного дослідження, проведений відповідною експертною установою або атестованим експертом.
         Згідно п.1.3 розділу 1 Інструкції про призначення та проведення судових
    експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 відповідно до чинного законодавства за дорученням, зокрема, осіб, які самостійно захищають свої інтереси, та їх представників, виконуються експертні дослідження, що потребують спеціальних знань та використання методів криміналістики і судової експертизи. Результати експертних досліджень викладаються в письмових висновках експертних досліджень згідно з чинним законодавством України.
         У справі № 367/10183/19 суд задовольнив вимоги позивача та стягнув з винуватця залиття квартири суму матеріальної шкоди, яка складалася: 34 585 грн.-витрати на ремонт та 18 953 грн. – за пошкодження меблів. При цьому підтвердженням сум спричиненої шкоди стали відповідно висновок експертного будівельно-технічного дослідження про вартість ремонтних робіт, а також висновок експертного товарознавчого дослідження щодо матеріальних збитків, нанесених власнику пошкодженням меблів.
         Також рішенням у справі № 761/12945/19 судом стягнуто з винуватця залиття квартири позивача вартість ремонтно-відновлювальних робіт та комплексу робіт з антисептичної обробки, а також вартість послуг з перевезення та зберігання меблів, загалом близько 1 400 000 грн., що потерпілим було підтверджено належними доказами – експертними висновками.
     
         ЯК ВИЗНАЧАЄТЬСЯ РОЗМІР ГРОШОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ, ЗАВДАНОЇ ЗАЛИТТЯМ КВАРТИРИ АБО НЕЖИТЛОВОГО ПРИМІЩЕННЯ
     
        Залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення, суд визначає розмір моральної шкоди.
         При визначенні розміру  відшкодування   враховуються  вимоги розумності і справедливості.
    Наприклад, ухвалюючи рішення по справі № 686/10520/15-ц, ВС дійшов
    до висновку про відшкодування моральної шкоди у розмірі 5 000 грн., звернувши увагу на тривалість порушення прав власника квартири, час та зусилля, які потрібні для відновлення попереднього стану, глибину його душевних та психічних страждань, пов’язаних із пошкодженням майна, порушення нормального ритму життя, тяжкість вимушених змін (неможливість користування належним позивачу майном).
         Також вирішуючи питання по справі №487/2120/16, ВС дійшов до висновку про відшкодування моральної шкоди у розмірі 8 000 гривень, зважаючи на характер та обсяг душевних страждань, яких власник затопленої квартири зазнав через пошкодження його майна.
    Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов’язана з розміром цього відшкодування.
        При цьому, моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.
        Кваліфіковані та досвідчені адвокати АБ «Ткачук і партнери» допоможуть зібрати всі необхідні  та належні докази, а також стягнути з винуватця залиття приміщення нанесену Вам матеріальну та моральну шкоду.
        Якщо шкода нанесена Вами –  в таких випадках адвокати АБ «Ткачук і партнери» також можуть Вам надати необхідну правову допомогу.
        По – перше потрібно звернути увагу, чи дійсно шкода нанесена саме з Вашої вини, так як з нашої практики нерідко були ситуації, коли нібито причини залиття виявляли в нашого клієнта, про що працівники ЖЕК складали акт про залиття, хоч згодом виявилося, при проведенні судової експертизи (призначеної в ході судового розгляду), що дійсною причиною залиття був несправний стояк холодного водопостачання, і згодом заподіяна шкода за залиття квартири позивача була стягнута саме з балансоутримуючої організації (ЖЕК).
         Якщо шкода нанесена саме з Вашої вини, а розмір шкоди нарахований потерпілою стороною є обґрунтованим, необхідно запропонувати здійснити пропозицію по відшкодуванню шкоди, направивши відповідного листа.
         Якщо заявлені вимоги по відшкодуванню шкоди заподіяної залиттям квартири або нежитлового приміщення є явно завищеними, в такому випадку потерпілій стороні доведеться доводити реальність розміру заподіяної шкоди в суді.
         Відсутність згадування про пошкоджене майно в акті про залиття, відсутність документів на пошкоджене майно, явно завищена (іноді нахабно завищена) оцінка пошкодженого майна, як правило, призводять до істотного зменшення таких заявлених вимог по відшкодуванню шкоди завданого залиттям квартир або нежитлового приміщення та навіть відмови в позові.
         Так, у справі № 761/46293/18 відмовлено у задоволенні позову про стягнення матеріальної шкоди завданої майну в результаті прориву труби в нежитловому приміщенні, належному позивачу. Судове рішення мотивоване тим, що на момент залиття не складався перелік пошкодженого майна, а звіт про оцінку вартості збитків був складений через значний проміжок часу, а це позбавило суд можливості зробити висновки, що пошкодження майна сталося внаслідок цієї аварійної ситуації.
        Якщо Ви потрапили у таку неприємну ситуацію звертайтесь до адвокатів АБ «Ткачук і партнери», які допоможуть вирішити конфлікт у межах правового поля.