Перейти до вмісту
Главная страница » РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ ЗА КОРДОНОМ

РОЗІРВАННЯ ШЛЮБУ ЗА КОРДОНОМ

 

Перебування подружжя або одного із них за межами України не перешкоджає розірванню шлюбу.

Відповідно до діючого законодавства припинення шлюбу подружжя, яке не має спільних дітей, можливо без їх особистої присутності.

Громадяни України за кордоном отримують доступ до потрібних послуг у закордонних дипломатичних установах – посольствах або консульствах.

В ситуаціях, коли подружжя не має спільних неповнолітніх дітей і перебувають в одній країні – вони разом мають звернутися до найближчого дипломатичного представництва України за кордоном та подати спільну заяву про розірвання шлюбу.

При цьому, важливо мати на увазі, що українським законодавством не передбачено онлайн-процедура розірвання шлюбу в органах державної реєстрації актів цивільного стану, або в органах, яким делеговано такі повноваження.

Якщо ж за кордоном перебуває один із подружжя, яке не має спільних неповнолітніх дітей, то він (вона) може надати нотаріально завірену заяву про розірвання шлюбу. Така заява подається через органи ДРАЦС разом із заявою того подружжя, який знаходиться в Україні.

В разі наявності у подружжя спільних неповнолітніх дітей, або ж чоловік та дружина не можуть подати спільну про розірвання шлюбу єдиним способом розірвання шлюбу залишається його розірвання в судовому порядку. При цьому можна скористатися онлайн-сервісом подачі заяв через систему Електронний суд, зареєструвавши електронний кабінет за допомогою електронної пошти.

Послуги адвоката з розлучення «під ключ» також можуть стати в нагоді в такому випадку.

Наостанок розірвати шлюб за кордоном можливо звернувшись до компетентних органів країни перебування. В таких випадках процедура розірвання шлюбу відбувається за законодавством тієї держави, в якій перебуває подружжя.